Svensk man åtalas – beställde övergrepp på barn

Uppdaterad
Publicerad

En 52-årig man åtalades idag, för anstiftan till grov våldtäkt mot barn. Han har från sitt hem i södra Sverige, beställt filmer på barn boende på Filippinerna och där personer utsatt barnen för övergrepp.

De utsatta barnen är mellan 6 och 10 år och övergreppen utfördes i realtid efter mannens önskemål.

Övergreppen, som mannen kunnat filma från sin bostad i Skåne, ska ha skett 2008 och 2009. Han ska förutom att ha beställt filmer på övergrepp även ha innehaft ett hundratal olika bilder med barnpornografiskt material.

Enligt Thomas Andersson, pressekreterare på organisationen Ecpat, är åtalet det första i sitt slag i Sverige.

– Det är första fallet i Sverige där en förövare åtalas för att ha regisserat våldtäkter i realtid utomlands. Men bara för att det är första fallet är det förmodligen inte unikt, säger han till TT.

En växande medvetenhet hos allmänheten kring sexbrott utomlands och mer resurser hos polisen tror han kan göra den här typen av åtal vanligare.

– I dag är det extremt ovanligt att sådana här fall leder till åtal. För det krävs att allmänheten lägger märke till den här typen av brott och anmäler dem, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.