Norrsken över Forsmark nära Tärnaby i Lappland. Foto: TT

Svensk turism – en framtidsbransch med förhinder

Publicerad

Antalet som jobbar med turism har vuxit med 42.000 sedan millennieskiftet. För att turistjobben ska bli ännu fler har regeringen öppnat upp för mer företag i nationalparkerna. Men detta väcker också oro för hårdare slitage.

Turismen har blivit en allt viktigare del av svensk ekonomi. I dag utgör turismen 3,1 procent av landets hela BNP. Omsättningen i kronor har fördubblats sedan 2000. Allra snabbast har exporten av turism ökat, alltså de utländska turisterna.

– De här bergen känns mycket renare och ensligare. I våra berg i Frankrike, Schweiz och Italien är det alldeles för mycket turism i dag, säger Fabio Ruggiero från Milano som precis avslutat nio dagars vandring längs Kungsleden i Lappland.

I Abisko nationalpark, där leden har sin norra ände, berättar Helena Runeberg på STF att vintern nyligen gått om sommaren där, och blivit ny huvudsäsong.

– Det är nu på vintern som vi tjänar mest pengar. Då kommer norrskensturister ända från Asien för att uppleva vårt ljus, säger hon.

Sverige på uppgång

Jämfört med de andra EU-länderna ligger Sverige fortfarande efter. Branschen ser stora möjligheter att växa, rentav fördubblas omsättningen igen fram till 2020.

42.000 jobb har redan skapats i turistnäringen sedan millennieskiftet, enligt Tillväxtverket. Nu jobbar 173.000 personer i näringen. För att de jobben ska bli ännu fler vill regeringen göra det lättare för turistföretag att verka i nationalparker, från och med nästa år. Det är Naturvårdsverket som tagit fram nya föreskrifter som gör att förbudet mot kommersiell verksamhet tas bort från och med första januari 2015. Större grupper kan då söka tillstånd för återkommande arrangemang.

Naturorganisationer kritiska

Enligt Naturvårdsverket är risken liten för att slitaget och skadorna på parkerna ökar. Men förändringen har fått kritik från flera naturorganisationer som önskar mer regler för företagen som ska driva verksamhet.

– I annat fall riskerar både nationalparkernas och naturturismens rykte att på sikt solkas ner av mindre seriösa aktörer, skriver bland annat Mikael Karlsson i Naturskyddsföreningen i en debattartikel.

Guiden Jenny Råghall på STF i Abisko nationalpark i Lappland är kluven till förändringen. 

– Å ena sidan ger det fler jobb och möjligheter att ge den här upplevelsen till fler människor än idag. Men å andra sidan är risken att det kommer slita hårdare på nationalparken, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.