Foto: SVT

Svenska frukostflingor sötare än amerikanska

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Sveriges största märken, Kellogg's special K, har 30 procent mer socker än samma produkt i USA.

Det framställs som ett hälsoalternativ. Populära Kellogg's Special K vänder sig till människor som tänker på vikten. Men flingorna innehåller 17 gram socker per 100 gram innehåll här i Sverige. Och om man jämför med den Kellogg's Special K som säljs i USA, så innehåller de svenska flingorna 30 procent mer socker än de amerikanska.

– Jag blir förvånad att den är högre i Sverige. Och jag ställer mig kritisk till att den är så hög, för en frukostprodukt är en basvara som ska tillföra näring till kroppen framför allt och inte vara godis, säger dietisten Anna Ottosson till SVT.

Dubbelt så mycket socker

Cheerios frukostflingor i Sverige görs av Nestlé och det finns en rad produkter för den hälsomedvetne. Cheerios Havre är de flingor som har minst socker, knappt tio procent. Det är ändå mer än dubbelt så mycket som de Cheeriosflingor i USA med minst socker. Men just de flingorna säljs inte i Sverige.

Nestlé säger till SVT att olika marknader kan innebära skillnader i produkternas innehåll, och Kellogg's säger att företaget inte kan ställa upp i en intervju för att förklara varför de svenska flingorna innehåller mer socker.

– Jag tror att det är genetiskt djupt lagrat i oss att vi är förtjusta i socker. Vi uppskattar socker väldigt mycket och får ett sug efter det. Vi vill ha produkten igen och igen och igen. Så jag tror det är av taktiska skäl varför man lägger i så mycket socker i en produkt, säger Anna Ottosson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.