Svenska häkten får Amnesty-kritik

Uppdaterad
Publicerad

Självmorden i svenska häkten är oroande, och de svenska myndigheterna har misslyckats med att se till att de som sitter frihetsberövade i häkte ska ha rätt att träffa en läkare, om de behöver.

Det skriver människorättsorganisationen Amnesty International i sin årliga rapport.

Dessutom saknas en effektiv och oberoende instans som kan utreda klagomål mot polisen. En återupptagen utredning av händelserna när en 24-årig man dog under ett polisingripande i Göteborg för två år sedan visade att internutredarna försökt mörka mannens skador.

I december konstaterade Europarådets kommitté mot tortyr att de svenska myndigheterna inte hade vidtagit tillräckliga åtgärder för att se till att gripna inte behandlas illa av polisen, att kontrollera under vilka omständigheter häktade beläggs med restriktioner och fångar på anstalter sätts i isoleringscell.

Andra punkter Sverige kritiserades för var att asylsökande som inte får stanna i Sverige avvisas med tvång till centrala och södra Irak och till Eritrea, i strid med rekommendationer från FN:s flyktingorgan UNHCR.

Sverige fortsätter också att nöja sig med diplomatiska löften om att personer som ska avvisas inte kommer att utsättas för tortyr i det land som de avvisas till.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.