”Svenska skattebetalare ska inte betala”

Uppdaterad
Publicerad

SVT träffade Anders Borg på Bromma innan han satte sig på planet ner till eftermiddagens krismöte i Bryssel.

Enligt finansministern kommer den krismekanism som EU:s finansministrar ska besluta om på söndagseftermiddagen likna den som tidigare använts för Lettland, Rumänien och Ungern.

-Den sits vi är i gör att vi inte kan tillåta dramatiken på de finansiella marknaderna att fortsätta under någon längre tid, det utgör ett väldigt allvarligt hot mot återhämtningen, säger Anders Borg.

Han är hård i sin dom över Grekland och slår fast att skattebetalare i Sverige inte ska behöva stå för notan.

-Självklart att svenska och andra skattebetalare inte betala för att greker väljer att gå i pension i 40-årsåldern. Det är oacceptabelt.

-Vi måste få till beslut som både gör att vi stabiliserar och att de länder som är grovt vanskötta får bättre ordning på sin ekonomi.

Hur man ska undvika att skattebetalarna tvingas betala förklarar finansministern med att de aktuella lånen är prioriterade i förhållande till andra skulder och att man får en marknadsmässig ersättning på dem.

-För Sveriges del handlar det om att räntorna ligger ungefär dubbelt så högt som de räntor vi själva betalar.

Enligt Anders Borg är det ingen fara för Sveriges ekonomi ? än så länge.

-Sverige har de starkaste finanserna men vi är en mycket liten, öppen ekonomi och vi har ett finansiellt system som är helt integrerat i det europeiska.

-Fortgår den här ekonomiska oron längre än några dagar och veckor så får det mycket allvarliga implikationer också för Sverige.

Malin Näfver/Erika Christensson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.