Regeringen skydda mångfalden bättre, skriver fem naturskyddsorganisationer på DN debatt. Foto: TT

”Mångfalden är hotad i svensk skog”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 1800 arter i den svenska skogen är hotade och staten själv avverkar skyddsvärd skog. Nu måste regeringen skydda mångfalden bättre. Det skriver fem naturskyddsorganisationer på DN debatt.

Det statliga skogsbolaget Sveaskog har höga naturvårdsambitioner och avsätter frivilligt skyddsvärd skog för naturvård. Men bolaget har en maxgräns för hur stor del skog som ska avsättas. Enligt debattartikeln gör detta att Sveaskog nedklassar och senare avverkar skog som tidigare ansetts som skyddsvärd.

Att bolaget inte bara avverkar skyddsvärd skog utan också ändrar vilka skogar som är avsatta försvårar för regering och riksdag att  uppnå miljömålen.

Naturskyddsföreningen, Föreningen skydda skogen, Fältbiologerna, Sveriges ornitologiska förening och Jordens vänner föreslår flera åtgärder i sin debattartikel. Bland annat att skogsmark från Sveaskog med lågt skyddsvärde byts mot skog med högt skyddsvärde med privata ägare.

De vill även att vinstkraven sänks och att man höjer ambitionerna för naturvård höjs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.