Foto: TT/SVT

Svenska skurar ger meteorologen skäll

Uppdaterad
Publicerad

Arga mejl, smålustiga och uttjatade skämt och väldigt mycket väderprat. Att vara meteorolog är inte det enklaste i landet där alla alltid vill veta – vad blir det för väder?

”Less på era lögner. Sommaren är kort och ni ljuger om sol, nåt vi inte har i detta pissland. Säg vilket år solen kommer. Kan inte vara en slump att det alltid pissar på helgerna när folk har semester. Man ska inte behöva betala för att få sol. Det skulle ju bli varmt, lögnare.”

Ett mejl med de formuleringarna damp ner i SVT:s meteorolog Åsa Rasmussens inkorg i går, efter flera dagars regn och kyla i stora delar av landet.

Medier

– Vi får en hel del arga mejl, men jag har inte fått något som det här förut. Vissa har svårt att skilja på väder, prognos och på dem som framfört prognosen, säger Åsa och skrattar.

Värst är det runt midsommar och i semestertider.

– Jag kan knappt träffa folk så här års! Det är alltid samma skämt – ’ordnar du lite bättre väder till mig, jag går på semester snart!’.

”Ni har alltid fel!”

Även på SVT Nyheter brukar kollegorna ”beställa” bättre väder inför långhelger och ledigheter. Åsa Rasmussen medger att hon tröttnar på att prata om vädret och ställas till svars för mörka moln och kalla vindar.

– Det skulle aldrig falla mig in att kallprata om vädret, då blir det direkt jobb. Vi pratar väder väldigt lite hemma, bara på nivån ’vad ska jag ha på mig i dag mamma?’. För mig har det blivit jag hajar till och tar åt mig så fort jag hör någon prata väder i mataffären.

Men de allra flesta mejl och samtal SVT:s meteorologer får är glada tillrop, även om de då och då träffar på folk som tar vädret på största allvar.

– En gång på en fest hann jag bara sätta mig på min plats innan mannen bredvid mig lutade sig fram och sa argt ’Ni har alltid fel!’. Inget annat. Vad svarar man på det då? Nej? skrattar Åsa Rasmussen.

Svårt med skurar

I och med väderapparnas intåg har väderilskan ökat. Folk är vana att få skenbart precisa prognoser för just den lilla plats där de befinner sig, något som egentligen inte är möjligt att räkna ut.

– Då får vi höra ’YR har alltid mycket bättre väder än ni’, men det är väl det faktiska vädret som spelar roll?

Åsa Rasmussen har märkt att vissa ord triggar ilskan, däribland ”skurar”. Blir det inget regn får folk taggarna utåt.

– Skurar betyder att det över ett stort område kan komma att bli nederbörd en liten stund. Många tolkar det som att de ska få skurar där just de bor, men det är jättesvårt att räkna ut exakt var det kommer att regna.

Meteorologerna sitter trots allt inte inne med en massa väderhemligheter som de inte säger i rutan, det mystiska svaret på hur vädret blir hos just dig. Så det hjälper inte att kolla när meteorologerna själva tar ledigt för att solsäkra semestern.

– Jag kollar aldrig vädret när jag är ledig, jag har ju semester från det! säger Åsa Rasmussen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet