Foto: TT

Svenskar utreds för sexbrott på barn i Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

Riksriminalen utreder nu flera svenskar som är misstänkta för att ha köpt webcamshower av barn på Filippinerna. Men det finns stora svårigheter i att hitta de som beställer övergreppen i Sverige och även att bevisa att någon brutit mot lagen.

Engelsk polis gjorde för en dryg månad sen tillslag mot ett barnporrnätverk där män misstänks för att ha köpt övergrepp på barn via webkamera. Totalt finns 700 misstänkta över hela världen, bland annat här i Sverige och i Danmark och Norge.

I Sverige dömdes en man förra året till fängelse i 4,5 år efter att ha köpt webcamshower av unga barn (6-12 år) på Filippinerna. Han regisserade själv övergreppen som var mycket grova. Kriminalkommissarie Björn Sellström på Rikskriminalen säger till SVT Nyheter:

– Det var penetrationer med flaskor bland annat, han ville att det skulle göra ont på barnen. Det framgick av de chattkonversationer vi hittade på hans dator.

Övergrepp sker av närstående

När svensk polis avslöjade mannen 2012, var det första gången man kom i kontakt med det här fenomenet med beställda övergrepp och Rikskriminalen fick åka runt och föreläsa för andra poliser, bland andra Interpol.

Webcamshower har funnits i åratal, men inte som det här, att män beställde övergrepp på barn, som andra utförde.

– Det litet speciella med det här är att det är kvinnor som utför själva övergreppen. Det kan till exempel vara mammor, släktingar eller vänner till barnen,säger Björn Sellström till SVT Nyheter.

Hur ser ni från polisen på det?

– Det är lätt för oss att sitta här hemma med pekpinnar och säga, hur kan man förgripa sig på sina egna barn? Hur kan man föra upp flaskor i underlivet på 7-åriga flickor? Men har man sett de här byarna och sett fattigdomen, så förstår man också att de behöver få in pengar. Problemet är inte fattigdom. Fattigdom i sig själv genererar inga övergrepp.

– Barn i sig, generarar inga övergrepp, det är våra gärningsmän från den här delen av världen som står för övergreppen och det är de som står för efterfrågan. Finns inte efterfrågan så finns inte heller övergreppen, säger Björn Sellström till SVT Nyheter.

Svårt att avslöja och bevisa övergrepp

Rikskriminalen utreder nu flera svenskar efter den engelska avslöjandet, men det finns stora svårigheter i att både hitta de som beställer övergreppen och även att bevisa att de brutit mot lagen. Webcamshowerna sker bara inför den som beställer och de som utför övergreppen.

– Det är inte så att vi massövervakar alla svenskar och om vi får ett tips, måste vi gå till domstol för att få tillstånd för internetövervakning och sen bevisa att man betalat för tjänsten, säger Björn Sellström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.