Svinpesten har nu nått Europa, men än finns inga uppgifter om att svenska grisar drabbats. Foto: TT

Svensk grisbojkott får danskt mothugg

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår danskarna tillbaka. Efter att allt fler svenska butiker börjat bojkotta dansk griskött svarar nu den danska lantbruksorganisationen. Bojkotten avfärdas som osaklig och oförnuftig. Dessutom har den, enligt branschen, än så länge inte haft någon effekt.

– Jag tycker är mycket dåligt att när vi är goda grannländer, som har stor handel med varandra, så går Sverige plötsligt ut och gör en osaklig bojkott av en produkt som producerar fullt lagligt enligt EU:s regler, säger Martin Merrild, som är ordförande för Danmarks motsvarighet till LRF, Lantbrug & Fødevarer.

Han säger att de dödsfall som hittills kopplats till den så kallade MRSA-bakterien inte har något med grisuppfödarna att göra. Han säger också att kuperingen av griskultingarna är en varsamt sätt att undvika att grisarna utsättas för svansbett när de blir äldre. Dessutom uppger han att även svenska grisuppfödare har problem med att grisar skadar varandra. 

Danskstopp på Citygross

Hittills har en rad enskilda ICA- och Coopbutiker slängt ut den danska grisköttet från sina hyllor. Och i går beslutade livsmedelskoncernen Bergendahls att helt sluta sälja danskt griskött i sina Citygrossbutiker. Ove Fagerlund är butikschef vid Citygross i Bromma utanför Stockholm.

–Vi har just tagit ett beslut inom Citygross om att vi slutar sälja danskt griskött inom Citygross.

Varför det?

– De jobbar ganska mycket med antibiotika och överpumpar djuren och även att man kuperar grisknorren av platsbrist och för att de inte ska bita varandra. Det känns som att det är ett väldigt oseriöst sätt att driva djurhållning på, säger Ove Fagerlund.​

Symbolfråga

För Citygross är säljstoppet mest en symbolfråga. Företaget har sedan lång tid avstått från dansk färskt kött. Nu slutar man även sälja fryst, som bara omsätter några få miljoner kronor per år, i en koncern som omsätter 11 miljarder kronor. De två stora aktörerna Coop och Axfoodägda Hemköp säger till SvT i dag att de centralt inte tänker bojkotta danskt kött som står för cirka en fjärdedel av köttförsäljningen. Enligt den danska slakterijätten Danish Crown har de hittills inte märkt av bojkotten överhuvudtaget när det gäller försäljningssiffrorna.

– Att vi ska gå ut och misstänkliggöra varandras produktion på det här sättet, det är mycket ofruktbart och det är mycket överranskande och jag tycker att saken har helt tappat proportionerna, säger Martin Merrild.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.