Järnvägarna bör vara i statens regi, tycker de flesta i en ny undersökning. Foto: TT

Svenskarna vill ha statens järnvägar

Uppdaterad
Publicerad

Staten bör ta över järnvägarna och avreglerade apotek fungerar sämre tycker svenskarna.

Hela 70 procent anser att Sverige bör återinföra statligt monopol på järnvägarna, enligt en mätning av Novus på uppdrag av forskarna Jenny Björkman och Björn Fjæstad.

Ännu högre är andelen bland pensionärer, i Norrland och bland män, skriver de i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Forskarna frågade 1.017 personer (deltagarfrekvens 57 procent) om deras syn på de senaste årtiondenas ökade valmöjligheter.

Inte heller den avreglerade apoteksbranschen faller majoriteten på läppen. 44 procent tycker att det har blivit sämre för konsumenter mot 24 procent som ser förbättringar.

Inte vårdvinster

60 procent anser att företag med vinstsyfte inte ska få driva sjukhus i Sverige, medan en tredjedel säger ja. Det är den fråga som polariserar allmänheten mest, enligt forskarna.

Marknadsanpassade bostadshyror är drygt hälften för – men inget parti förespråkar marknadshyror.

Allmänt har de ökade valmöjligheterna tagits emot positivt, till exempel val av telefonbolag och elbolag. 55 procent finner förändringarna mycket eller ganska bra, medan 27 procent svarar att de är dåliga.

Resultaten från forskarenkäten redovisas i en artikel i Riksbankens Jubileumsfonds årsbok 2014/15 ”Alla dessa marknader” som publiceras den 19 juni.

Vin i matbutiker

Av de svarande i Novus-enkäten anser 60 procent att det är spelarna själva som har huvudansvaret för spelmissbruk, medan 26 procent lägger ansvaret hos spelbolagen.

En klar majoritet, 60 procent, är också positiva till att matbutiker ska få sälja vin – med bibehållna åldersgränser. Borgerliga sympatisörer är mer benägna att säga ja än de som föredrar rödgröna partier.

Hela 71 procent av alliansanhängarna vill att vin ska kunna säljas i matbutiker jämfört med 49 procent av de rödgröna, enligt Jenny Björkmans och Björn Fjæstads debattartikel i DN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.