Brittisk orkester. Foto: SVT

Svensken inte bäst på engelska

Publicerad

Svenskar har rankats som världsbäst på engelska när det handlar om andraspråk – men nu petar danskar och holländare ner oss från tronen, visar en sammanställning från språkföretaget EF.

Svenskarnas engelskkunskaper är tredje bäst i världen. Utanför de engelsktalande länderna, alltså.

– Resultatet är inte så överraskande. Sverige, Danmark och Holland är små länder som varit beroende av utrikeshandel under lång tid. Sverige insåg tidigt att det behövs ett språk för att handla internationellt, först tyska och nu engelska, säger Claes Ceder, vice vd för EF.

Inte tvärsnitt av befolkningen

Språktester bland 750 000 vuxna i åldern 18-62 år i 62 länder ligger till grund för resultatet. Men det handlar inte om ett tvärsnitt av befolkningen, utan av vuxna som känner behov av att förbättra sin engelska.

– Det är allt från företag som velat inventera engelskanivån till privatpersoner som vill testa sin engelska. Faktorerna kan både dra ner och dra upp våra siffror jämfört med genomsnittet i befolkningen.

Mellanchefer bättre än bossen

Bland drygt 100 000 yrkesverksamma i 32 länder har engelskan satts under lupp genom ett språktest online. Svenskarna tillhör de bästa i världen och mellanchefer visar sig vara bättre än sin högre chefer.

– Det är delvis en generationsfråga. De som kommer upp på mellanchefsnivå i dag interagerar oftare och mer intensivt med omvärlden. Då ställs det högre krav på engelska.

Fakta: Bästa engelskkunskaperna

Språkföretaget EF har undersökt vuxnas kunskaper i engelska som andraspråk. Här är länderna i världen med bäst resultat:

1. Danmark

2. Nederländerna

3. Sverige

4. Finland

5. Norge

6. Polen

7. Österrike

8. Estland

9. Belgien

10. Tyskland

Språktestet har gjorts bland 750 000 vuxna mellan 18 och 62 år i 62 länder. Omkring 100 olika frågor mäter deltagarnas kunskaper i grammatik, ordförråd samt läs- och hörförståelse. Men EF betonar att det inte handlar om ett tvärsnitt av befolkningen, utan av vuxna som känner behov av att förbättra sin engelska.

Källa: EF (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.