Foto: TT

Svenskt lånefestrekord: 3.000 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den höga tillväxttakten på svenskarnas bolån minskat under några år har den nu vänt upp igen. Svenskarnas sammanlagda lån har nu passerat rekordhöga 3.000 miljarder. Över 80 procent är bostadslån. Det visar nya siffror från Bankföreningen och SCB.

För tre år sedan visade SVT:s genomgång att den svenska lånefesten gjort att tillväxttakten på bolån i Sverige var den högsta inom hela OECD-området, och även inom hela Europa.

Då hade genomsnittshushållet en belåning som var drygt en och en halv gånger hushållets årsinkomst. Det var en dubbelt så hög belåning som den belåning svenska hushåll hade 1970.

Den svenska lånefesten

Bostadsrättslånen ökar mest

Efter finanskrisen 2009 bromsades tillväxttakten på svenskarnas låneökning. Men nu har kurvan vänt uppåt igen. Sedan 2012 ökar tillväxttakten och efter att ökningen varit knappt fem procent per år har den tagit sig över fem-procentstrecket igen. Enligt SCB:s augustisiffror var ökningen för bolånen på helåret 5,9 procent. Det är lånen till bostadsrättsköp som står för ökningen.

Svenskar i Europatoppen

Medan en stor del av Europa sett fallande bostadspriser efter finanskrisen 2008 har priserna fortsatt uppåt i Sverige vilket bidragit till att lånen också skjuter i höjden.

Svenskarna är bland de mest belånade i Västvärlden. Det är bara några få länder i Europa som är lika högt belånade.

Danmark är ett av dem. Danskarnas belåning är över 250 procent av hushållsinkomsten.

Stockholmarna värst

Det finns svenska områden som är högre belånade än andra. Enligt Bankföreningen och Riksbanken var stockholmarna i augusti i år mer än dubbelt så högt belånade i förhållande till inkomsten som gensomnittssvensken.

Det svenska genomsnittshushållet har en belåning på 175 procent av årsinkomsten. Ett stockholmshushåll har en skuldkvot på 450 procent. Det vill säga att de har lån som motsvarar fyra och en halv gånger årsinkomsten efter skatt. Det är en nivån som är bland de högsta i hela västvärlden.

Malmöborna kommer inte långt efter stockholmarna.  Deras lån uppgår nu till cirka 425 procent av årsinkomsten, medan göteborgarna lånat fyra gånger sin årsinkomst efter skatt.

Organisationer som OECD och IMF har varnat för en svensk bostadsbubbla och att när den bobubblan spricker kan det få negativa konsekvenser för hela Norden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska lånefesten

Mer i ämnet