Foto: TT

Svenskt pass mest visumfritt i världen

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska passet är bäst i världen. Åtminstone om man vill undvika krångliga visumkrav.

Förstaplatsen delas med det finska och det brittiska passet.

Ett svenskt pass ger rätt till inresa i 173 länder utan visum eller med en förenklad visering vid ankomsten, enligt den brittiska konsultbyrån Movehub.

Pass från Danmark, Luxemburg, Tyskland och USA flåsar i hälarna med direkt tillträde till 172 länder.

Den svenska toppositionen hänger samman med Nordens passunion och att Sverige är med i Schengen-samarbetet, vilket ger viseringsfrihet till många länder.

Visumkrav ofta ömsesidiga

Det pass som ger minst global rörelsefrihet är enligt Movehub det afghanska, som ger rätt till inresa utan visum eller med förenklad viseringsprocedur i 28 länder.

Visumkrav är ofta ömsesidiga. Men det finns undantag, som Colombia och Förenade arabemiraten, dit svenskar kan resa utan visumkrångel samtidigt som Sverige har visumkrav för colombianer och emiratier.

Båda dessa länder förhandlar dock med EU-kommissionen om viseringsfrihet till Schengenområdet, där Sverige ingår. Samma sak gäller Peru och 16 ö-nationer i Karibien och Stilla havet.

– Besluten är fattade i rådet, med alla EU:s medlemsstater, säger Liselotte Åberg, kansliråd på justitiedepartementet.

Visum till vissa turistmål

  • Inom Norden och Schengenområdet räcker det med nationellt ID-kort för svenskar. Utanför dessa länder krävs pass, ibland med krav på visum.
  • EU-kommissionen är, för bland annat Sveriges räkning, i färd med att sluta avtal om viseringsfrihet med 19 länder: Förenade arabemiraten, Colombia och Peru samt 16 ö-nationer (Dominikanska republiken, Arabemiraten, Grenada, Kiribati, Marshallöarna, Mikronesien, Nauru, Palau, S:t Lucia, S:t Vincent och Grenadinerna, Samoa, Solomonöarna, Tonga, Trinidad-Tobago, Tuvalu, Vanuatu och Östtimor).
  • Här är några turistmål som kräver visum för svenskar före ankomst även för kortare vistelser: Bali, Burma, Dominikanska republiken, Egypten, Indien, Jamaica, Kap Verde och Kenya. Exakt vad som gäller meddelas av resmålets ambassad eller konsulat i Sverige.
  • USA kräver att svenskar utan visum har ett avgiftsbelagt elektroniskt inresetillstånd (ESTA) före avresa.

       Källor: Justitiedepartementet, Polisen, USA:s tull- och gränsmyndighet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.