Sverige bryter mot barnkonventionen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bryter mot FN:s barnkonvention. Det säger bland andra en FN-jurist efter Rapports inslag om avvisningshotande Inna och hennes familj. Återigen riktas kritik mot att utlänningslagen väger tyngre än en FN-konvention.

Det som väcker så starka känslor är historien om Inna och hennes nyfödda dotter. I onsdags kunde Rapport berätta att hon ska avvisas till Ryssland och skiljas från sin man och andra dotter, som redan har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverket har beslutat att Inna och hennes bebis ska avvisas till Ryssland. Väl där kan de söka asyl för att återförenas med sin familj, men det är en process som kan ta flera månader, ett halvår eller mer.

”Brott mot humaniteten”

-Jag tycker att det är alldeles förfärligt. Det är ju ett brott, både mot humanitetens lagar och ett direkt brott mot barnkonventionen, säger barnläkaren Lars H Gustafsson.

Trots att avvisningen strider mot FN:s barnkonvention försvarade migrationsminister Tobias Billström i onsdags beslutet.

-Barnkonventionen är inte en del av svensk lagstiftning, utan ett vägledande dokument. I det här fallet är det alltså utlänningslagen som gäller, sade Billström.

”Oacceptabelt”

Men migrationsministerns ståndpunkt kritiseras av en FN-jurist.

-Tyvärr har vi hört flera liknande uttalanden från beslutsfattare, och vi menar att det är oacceptabelt att man avfärdar en konvention som man har förbundit sig vid genom att skriva under, som Sverige gjorde för 20 år sedan. Att hänvisa till den som ett vägledande dokument betyder att man inte tar den på allvar. Det i sin tur sänder signaler till andra myndigheter och beslutsfattare om att den inte är särskilt viktig och ingenting att ödsla energi på, säger Christina Heilborn, barnrättsjurist på FN-organet Unicef.

Regeringen planerar en lagändring för att sådana här situationer inte ska uppstå, men den lagen kan träda i kraft tidigast nästa år. Till dess, är det som Tobias Billström säger, den svenska lagstiftningen som gäller, trots att besluten strider mot en konvention som Sverige skrivit under.

Tobias Billström vill inte kommentera vad Unicef säger om det svenska agerandet, utan hänvisar till sitt uttalande i onsdags.

”Ett svek”

Barnläkaren Lars H Gustafsson underkänner Billströms resonemang.

-Svensk lag å ena sidan, barnkonventionen å andra sidan, men vi har ju sagt utåt att det inte ska bli några sådana här glapp. Det har vi åtagit oss. Billström borde ju veta vad regeringen säger utåt, internationellt, och stå upp för den ståndpunkten, också här hemma. Det gör han inte och det tycker jag är ett svek.

Jenny Lagerstedt, Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.