Foto: TT

Sverige får miljard tillbaka av EU

Uppdaterad
Publicerad

Sverige får en julklapp i form av 1,2 miljarder kronor – 132,8 miljoner euro – tillbaka från EU den 1 december.

Det uppger tidningen Financial Times med hänvisning till läckta EU-dokument.

Orsaken är unionens nya sätt att räkna fram ländernas bruttonationalprodukt (BNP) vilket i ett par fall också leder till rejäla pengakrav från EU. Framför allt råkar Storbritannien illa ut och krävs på nästan 20 miljarder kronor – 2,1 miljarder euro.

”Kommissionen är medveten om att i vissa fall kommer det att få en avsevärd budgetbetydelse”, konstateras i EU-dokumenten, som lagts ut på tidningens webbplats.

Storbritannien emot

Storbritannien kommer dock att motsätta sig kravet.

”Det är inte acceptabelt att bara ändra avgifterna för tidigare år och kräva tillbaka pengar på ett ögonblicks varsel. EU-kommissionen har inte väntat sig de här pengarna och behöver inte de här pengarna och vi kommer att arbeta tillsammans med andra länder som drabbats på liknande sätt för att förändra det här”, säger en källa inom det brittiska regeringskansliet till Financial Times.

Ingen kommentar

Från EU-kommissionens avgående ordförande José Manuel Barroso sägs tills vidare ingenting.

– Det här är det första jag har hört om det. Jag kan tyvärr inte kommentera det, sade Barroso när han strax efter midnatt utfrågades om pengakravet på presskonferensen efter första dagen av EU-ledarnas toppmöte i Bryssel.

Övriga länder som krävs på pengar är bland andra Nederländerna (5,9 miljarder kronor), Italien (3,1 miljarder) och Grekland (820 miljoner). Mest tillbaka får Frankrike (9,3 miljarder) och Tyskland (7,1 miljarder).

I det läckta dokumentet betonas dock att siffrorna är preliminära.

TT har tidigare rapporterat om att det nya sättet att räkna fram BNP innebär en rejäl uppskrivning av Sveriges BNP. Enligt SCB och Konjunkturinstitutet var en tänkbar effekt av det att EU-avgiften skulle höjas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.