Vitrysslands ambassad på Lidingö, Stockholm. Foto: Scanpix

Sverige får USA-stöd i vitrysk tvist

Uppdaterad
Publicerad

USA stödjer Sverige i insatserna för de mänskliga rättigheterna i Vitryssland.

På onsdagen bekräftade utrikesdepartementet för SVT att Vitryssland beslutat att stänga sin ambassad i Stockholm. Det är en direkt följd av den diplomatiska konflikten mellan Sverige och Vitryssland där Sveriges ambassadör i Minsk utvisades från landet i förra veckan.

Den politiska krisen har väckt kraftiga reaktioner både i Sverige och runt om i Europa. Även USA:s utrikesdepartement är djupt oroat över de senaste händelserna.

Diplomatisk kris med Belarus 2012

”USA stödjer Sverige och andra europeiska länder som vill hjälpa det vitryska folket att få en modern, demokratisk och framgångsrik framtid” meddelar USA:s UD:s talesperson Patrick Ventrell.

Uppmanar Vitryssland att släppa fångar

”Vi uppmanar återigen Vitryssland att omedelbart frige och erkänna alla politiska fångar, och att upphöra med förtrycket av det civila samhället och den demokratiska oppositionen” sade USA:s utrikesdepartement i ett uttalande enligt AFP.

USA markerade därmed ett aktivt stöd till Sverige i den diplomatiska konflikten.

Svensk ambassadör utvisad

Det var i fredags som utrikesminister Carl Bildt meddelade att Vitryssland utvisat den svenske ambassadören Stefan Eriksson, som varit ambassadör i Minsk sedan 2008. Anledningen var bland annat Erikssons tidigare kontakter med oppositionen i Vitryssland.

Som en reaktion valde Carl Bildt att meddela att ”den tilltänkte nye vitryske ambassadören inte är välkommen hit”, som följd av det inträffade.

På onsdagen kom sedan beskedet att den Vitryssland beslutat att stänga sin ambassad i Stockholm och Sverige kommer även att anmodas att stänga sin ambassad i Minsk inom kort.

–Han beter sig som den buse han är. Varför de eskalerar på det här sättet vet jag inte. Det är ingen hemlighet att de varit starkt irriterade över våra demokratiprogram under lång tid och så har deras ilska över det här nu detonerat, sa Carl Bildt till TT på onsdagen.

Krismöte i EU

EU-ambassadörerna i Bryssel kommer på fredag att hålla ett krismöte med anledning av Vitrysslands beslut att utvisa alla svenska diplomater.

Syftet är att besluta om ”lämpliga åtgärder”, uppger en EU-källa för AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diplomatisk kris med Belarus 2012

Mer i ämnet