Foto: TT

Sverige försöker påverka schweizisk folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska staten försöker aktivt påverka folkomröstningen i Schweiz om landets köp av JAS Gripen, avslöjar Ekot i Sveriges Radio.

Sedan i höstas finns en särskild plan med stödaktiviteter för att få Schweiz att säga ja till köpet av 22 Jas Gripen-plan. Operationen, som kallas Bruttolista AB Sverige, beskrivs i flera hemligstämplade dokument, uppger Ekot.

Försvarsmyndigheter, högt uppsatta tjänstemän i regeringskansliet och sju svenska ministrar ska enligt nyhetsprogrammet vara informerade.

Jas Gripen-köp

Både handelsminister Ewa Björling och utrikesminister Carl Bildt förnekar inblandning i planerna.

– Den schweiziska folkomröstningen är vi inte engagerade, säger Carl Bildt, till nyhetsprogrammet.

Men enligt Ekot har både Bildt och Björling, liksom statsminister Fredrik Reinfeldt, fått brev från Sveriges ambassadör i Schweiz, Per Thöresson, där planen beskrivs.

”Inte en lista för att påverka opinionen”

Bland annat ska det handla om att ambassaden ”fixar intervjuer och lobbar in positiva artiklar om Sverige” i schweiziska medier. Enligt Thöresson handlar det dock bara om ”vanligt ambassadarbete”.

– Det är inte en lista för att påverka opinionen, det är en lista över alla evenemang som vi har planerat, säger han till Ekot.

Ekot uppger dock att Thöresson skriver till Stockholm att planen tagits fram för att hjälpa den schweiziska regeringen att vinna folkomröstningen.

”Kan utgöra tungan på vågen”

Den 17 december skriver ambassadören enligt Ekot: ”Nu gäller det 'bara' att vinna folkomröstningen”.

En dryg månad tidigare skriver han: ”Med tanke på hur oviss utgången i folkomröstningen är kan våra bidrag mycket väl komma att utgöra tungan på vågen”, uppger Ekot.

Ambassadören säger att formuleringen ska tolkas ”precis som det står.

– Allt tyder på att det kommer att bli en väldigt jämn folkomröstning. Att vi då genomför vår plan som vi har tänkt ser jag inget som helst konstigt med, säger Thöresson.

Självklart och naturligt enligt Bildt

Och utrikesminister Carl Bildt förnekar alltså att den svenska staten försöker påverka den schweiziska folkomröstningen.

Vad vi gör är att informera om Sverige och Gripensystemet. Det är en självklar verksamhet för en svensk ambassad, säger Carl Bildt till SVT.

Men visst handlar det om att sälja Jas Gripen också?

– Det är klart vi har ett intresse av det här men det är på ett lite annat sätt. Det här handlar framförallt om allmän informationsverksamhet om Sverige, men sedan att svara på den efterfrågan som finns på information om Gripen. Självklart ställer vi upp på den informationen.

”Försöker vrida det till något det inte är”

Från Schweiz har företrädare från nej-sidan samt delar av ja-sidan för Gripenaffären idag gått ut och kritiserat den svenska inblandningen. Men Carl Bildt tar lätt på den kritiken.

– Om man läser in sig på vad det faktiskt handlar om så tror jag inte någon har något emot detta. Sedan är det vissa som Miljöpartiet och nej-sidan i Schweiz som försöker vrida till detta för att understödja nejsidan i kampanjen. Det är inte ansvarsfullt.

Men även delar av ja-sidan säger ju att Sveriges agerande är kontraproduktivt?

– Vårt informationsarbete är koordinerat med det schweiziska försvarsdepartementet, just för att det inte ska få den konsekvensen. Det kan inte bli mer korrekt än så, säger utrikesminister Carl Bildt till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas Gripen-köp

Mer i ämnet