Sverige sågas i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

De nordiska länderna har ofta beskrivits som idealstater. Kända för jämställdhet, naturskönhet och samförstånd. Men det ”skandinaviska miraklet” är en myt, menar brittiske författaren Michael Booth.

De senaste åren har superlativen duggat tätt om Sverige och våra nordiska grannländer. Den svenska jämställdheten, de framgångsrika finska skolorna och Norges oljerikedomar har hyllats i artiklar i bland annat the Guardian, the Economist och National Geographic.

Men den brittiske författaren och journalisten Michael Booth har tröttnat. ”Nu er det nok!”, skriver han i en artikel i The Guardian och sågar sedan i tur och ordning de nordiska länderna i tur och ordning.

Nordens Kina

Och frågan är om inte Sverige råkar allra värst ut. ”Sverige är Nordens Kina, skriver Booth och menar att Sverige i praktiken fungerat som en enpartistat under stora delar av 1900-talet.

”Neutrala” Sverige är en av världens största vapenexportörer, skriver Booth och menar att Sverige blomstrar ekonomiskt ”tack vare totalitär modernism, där frihet hämmas, meningsskiljaktigheter trycks ner i jakten på konsensus och där man tycks fast besluten att försämra relationen mellan make och hustru, barn och förälder samt äldre och deras barn.

Att gråta på en begravning i Sverige bemöts ofta med en rynkad panna av omgivningen och svenskarna gör vad som helst för att undvika att hamna i samma hiss som en främling, skriver Booth.

Stela naturälskare

Men allra hårdast mot svenskarna är svenskarna själva, skriver Booth. Med hänvisning till en Sifo-undersökning räknar han sedan upp de åtta adjektiv som hamnade i topp när unga svenskar ombads beskriva sina landsmän: envisa, stela, arbetsamma, naturälskare, tysta, ärliga, oärliga och främlingsfientliga.

Michael Booth, aktuell med en bok om de nordiska länderna ”The almost nearly perfect people”, har bott i Danmark från och till under de senaste tio åren.

Artikeln har fått en lång rad kommentarer, och många ifrågasätter Booths slutsatser.

”Ta en stereotyp, blanda med lite ignorans och lägg till ganska desperat humor. Försök sedan att sälja det i bokform som en riktig iakttagelse. Lycka till med det...”, skriver signaturen calmdowncalmdown.

Signaturen teaandchocolate skriver: ”Jag hoppas att ingen skriver en bok om britterna. Herregud, var skulle man börja med oss?”

Andra anser dock att Booth har slår huvudet på spiken.

”Tack gode gud att någon till slut säger det. Min fru är norsk och har ganska mycket illusioner om hur underbart Skandinavien är, det är ganska kallt för det mesta”.

Så sågas de nordiska länderna

Även övriga nordiska länder får en släng av sleven i artikeln ”Dark lands: the grim truth behind the 'Scandinavian miracle'”.

Danskar, som flera gånger utnämnts till världens lyckligaste folk, lider störst risk i hela världen att drabbas av cancer och har även världens högsta privata skulder.

Norge beskrivs som en plats där islamofobin växer och där, trots landets rikedomar, betydligt färre beviljas asyl än i fattigare Sverige.

Finnar beskrivs som tystlåtna och glada i spriten.

Island tillägnas dock inte mycket plats i artikeln i The Guardian. Booth konstaterar bara att ”320.000 – till synes oansvariga och giriga – människor klamrar sig fast vid den vackra men obeboeliga ön. Mer uppmärksamhet skulle bara uppmuntra dem”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.