Spionsatelliter för dyrt för Sverige

Spionsatelliter: Sverige drog sig ur

Uppdaterad
Publicerad

Sverige drog sig ur ett projekt om att utveckla spionsatelliter tillsammans med Frankrike.

Under halvannat år arbetade Sverige och Frankrike tillsammans på ett avancerat rymdbaserat signalspaningssystem. I maj 2011 drog sig Sverige ur – kostnaderna skulle bli för höga för försvaret och Försvarets materielverk (FMV).

Syftet med systemet, som placeras på satelliter som kretsar på 60-110 mils höjd, är att avslöja militära anläggningar som luftvärn och radaranläggningar. De skulle kunna användas exempelvis när Natoledda styrkor genomför operationer i andra länder, skriver Svenska Dagbladet.

Sedan Sverige drog sig ur har Frankrike fortsatt arbetet och hoppas få i gång systemet 2020. Bolagen Thales Alenia Space och Astrium har i olika sammanhang nämnts i samband med projektet.

SvD uppger att Frankrikes förfrågan till Sverige 2009 gällde ”ett av de absoluta prestigesystemen” inom global militär spaning. Enligt franska källor är det bara USA och i viss mån Kina och Ryssland som förfogar över liknande resurser.

– Det är ett jätteintressant system ur militärstrategisk synpunkt, säger presschefen Louise Bjarke på FMV till tidningen.

FMV fick uppdrag av Försvarsmakten att göra en förstudie, men kostnadsskäl fick Sverige att dra sig ur. Exakt hur mycket pengar det skulle ha rört sig om för svensk del är däremot inte känt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.