Sverige i dyster lönemitt i EU

Publicerad

Slovenien har minst löneskillnader mellan män och kvinnor i hela EU. Sverige hamnar inte ens på den bättre halvan – och glänser heller inte vad gäller förbättring.

I Slovenien är löneskillnaden till männens fördel 3,2 procent, medan Malta var näst bäst med 5,1 procent. Störst är skillnaden i Estland, med 29,9 procent följt av Österrike med 23 procent, visar en undersökning från EU:s statistikbyrå Eurostat.

Sverige och Frankrike delar plats 14 av de 28 EU-länderna, med 15,2 procents skillnad till männens fördel.

Jämfört med 2008 har läget förbättrats mest i Litauen, med 8,3 procentenheter. I andra änden återfinns Portugal, där skillnaderna har ökat med 3,8 procentenheter.

Sverige delar niondeplatsen vad gäller utvecklingen med Frankrike och Storbritannien – i dessa länder har löneskillnaderna minskat med 1,7 procentenheter.

Samtidigt återfinns en av förklaringarna till Sveriges mindre hedrande platser på listorna i statistiken över deltidsarbetande kvinnor. Medan sju av tio kvinnor i Sverige, Tyskland, Danmark, Nederländerna och Österrike jobbar så har mer än tre av tio deltidsarbeten, noterar Eurostat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.