Sverige importerar 40.000 ton – Danska grisar plågas svårt

Uppdaterad
Publicerad

En granskning som SR Ekot gjort visar att danska grisar behandlas mycket illa i samband med slakt. Samtidigt har Sveriges import av danskt griskött fyrfaldigats. I fjol hamnade nära 40.000 ton danskt griskött på svenska tallrikar.

De danska grisarna utsätts ofta för djurplågeri och ren misshandel på väg till slakten. Bönderna vill snabbare få in dem i lastbilarna och därmed pressa priset på griskött.

Bönderna och transportörerna slår grisarna med hårda plaströr så att de får muskelskador. Det här var tidigare ett nästan okänt fenomen, men när priserna pressas på fläskköttet tar allt fler till käpparna.

Under första halvåret 2008 kom 20 anmälningar in från nio danska slakterier till Institutet för veterinär sjukdomsbiologi vid Köpenhamns universitet.

-Det är en katastrof. Att slå djur så där får inte förekomma, säger Pall Leifsson, veterinär på institutet, till Ekot.

ICA reagerar omedelbart

Rapporterna om danska svinstallar fick omedelbart den svenska livsmedelsjätten Ica att reagera.

-Vi har redan kallat vår kontakt från Danish Crown för att ha ett avstämningsmöte. Vi vill höra vad som försiggår egentligen och vad vi kan göra åt saken, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetsansvarig vid Ica.

Uppåt 30 procent av det fläskkött Ica säljer är importerat från Danmark, resten är svenskt.

-Näst efter Sverige har Danmark kommit längst i Europa vad gäller djuromsorg. Där finns också en fungerande salmonellakontroll, motiverar Johanna Stiernstedt valet av importland.

Inspärrade hela livet

I Danmark hålls var fjärde sugga inspärrad i bur hela sitt liv. Buren är så trång att de inte kan vända sig om, något som är lagligt i Danmark.

Trots att lagen kräver att grisarna ska få halm eller strö struntar många bönder i det eftersom det betyder mer arbete och större kostnader. Halm är ett fanskap säger en bonde.

Kjeld Hansen, författare och journalist, har följt den danska grisnäringen i många år. Han anser att det handlar om en massiv djurmisshandel.

Torben Paulsen är ordförande för Danmarks svinproducenter. Han ser inga problem.

-Det är en fabrik vi har. Du ska inte tro att jag har 1700 suggor här ute för att de är söta djur som jag ska klia bakom örat. Jag har dem för att jag ska tjäna pengar på dem, säger Torben Paulsen till Sveriges Radio.

Ovanligt enligt politiker

Danmarks jordbruksminister Eva Kjer Hansen (Venstre) hänvisar till de undersökningar som görs på alla grisar som går till slakt. Förra året var det 21 miljoner grisar. Enligt ministern uppvisade 39 av dem sår på skuldrorna och 187 stycken hade slagmärken. Samtliga avvikelser polisanmäldes.

-Siffrorna talar för sig själva. Danska lantbrukare generellt behandlar svinen bra, säger hon till TT.

Den danska regeringen har tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda hur svinstallens utformning kan förbättras. En ambition är också att minska antalet kuperingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.