Arkivbild från byn Freeman Reserve 5 mil norr om Liberias huvudstad Monrovia. Sjukvårdrare descinficerar ett rum samtidigt som de hämtar sex personer som misstänks bära på smittan och som satts i karantän. Foto: TT

Sverige ökar stöd till kamp mot ebola

Uppdaterad
Publicerad

Genom biståndsmyndigheten Sida ökar nu Sverige det ekonomiska stödet till kampen mot ebolaviruset i Västafrika med 230 miljoner kronor. Enligt nya siffror från WHO har nära 7000 personer dött av ebola.

Av summan går 100 miljoner till FN:s fond för ebolainsatser, 90 miljoner kronor till Unicef och resterande 40 miljoner till WHO, Världshälsoorganisationen.

Nära 7 000 personer har dött av ebola i den pågående epidemin i Västafrika, enligt de senaste siffrorna från Världshälsoorganisationen, WHO. Uppgiften som publicerades sent i går innehöll 1 200 fler dödsfall än den dödssiffra som offentliggjordes i onsdags.

Ebolautbrott

I de tre värst drabbade länder Sierra Leone, Guinea och Liberia har 16 169 människor smittats av viruset och 6 928 av dem har dött, enligt WHO.

Förutom de döda har WHO dokumenterat nästan 16.000 fall. De länder som drabbats värst är Guinea, Sierra Leone och Liberia, men viruset har också spridit sig till Mali.   

Situationen inte under kontroll

– Samtidigt som smittan fortsätter att spridas sker det dock inte alls i samma takt som man tidigare befarat. Men situationen är fortfarande inte under kontroll i något av länderna, säger Peter Lundberg, chef för Sidas humanitära enhet.

Pengarna från Sida kommer bland annat att användas för att se till att nödvändig utrustning finns i lager och att allmänheten får information om hur man skyddar sig mot smittan.

Sverige femte största givaren

– Det är svaga och ganska skakiga system i de drabbade länderna. De har blivit utsatta för extrem stress, säger Peter Lundberg.

Sverige har nu sammanlagt bidraget med 560 miljoner kronor till kampen mot ebola, vilket gör landet till den femte största givaren i insatsen. Räknat per capita bidrar Sverige mest av alla länder till kampen mot viruset.

Enligt FN:s senaste beräkningar behövs elva miljarder kronor för att motarbeta epidemin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet