Foto: TT/Montage

Sverige redo ge stöd till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det bråskar med omvärldens stöd till Ukraina – därför vill Reinfledt och Bildt se Sverige gå i spetsen.

Regeringen undersöker möjligheten att ge bilateralt lån till Ukraina vid sidan om lån från Internationella valutafonden (IMF). Lånet förutsätter dock riksdagens godkännande.

Ukraina behöver flera miljarder dollar före sommaren för att klara de löpande utgifterna, konstaterar statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt på Dagens Nyheters debattsida. Hur mycket pengar Sverige ska låna ut är inte bestämt.

– Det är någonting vi kommer återkomma till. IMF gör just nu en analys av hur behovet ser ut och hur mycket de kommer att gå in med och därefter hur mycket ytterligare som behövs, säger Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg till TT.

Socialdemokraterna stödjer planerna på ett bilateralt lån.

– Ukraina är väldigt illa ute ekonomiskt. Det är en bra signal att Sverige tar det initiativet, säger partiledaren Stefan Löfven.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.