Sverige skrotar inte klustervapen

Uppdaterad
Publicerad

På söndag träder en internationell konvention i kraft, som förbjuder klusterbomber. Men trots det så har Sverige fortfarande kvar klusterbomber:

Klusterbomber exploderar i luften och sprider sedan flera mindre bomber över ett stort område. Odetonerade bomber kan bli liggande i marken som minor och skada civila.

Sverige har skrivit på avtalet som förbjuder klusterbomber, men inte gått med på att följa det juridiskt. I Sverige används en form av klusterbomb som finns på Jas-planen.

Utan verkan

När konventionen mot klustervapen träder i kraft så innebär det ingenting för Sveriges del, vilket nu får hård kritik.

-Vill vi mena allvar med att vi ska gå i täten för nedrustningen och andra länder är beredda att avskaffa sina klusterbomber, så måste naturligtvis vi också se till att vi får konventioner som omfattar våra egna klustervapen, säger riksdagsledamot Urban Ahlin (S).

Tillbakavisar kritik

Men från UD tillbakavisas att det är på grund av att Sverige använder klustervapen på sina Jas-plan, som konventionen inte följs.

-Den svenska lagstiftningen måste anpassas till konventionen, och det tar tid. Det är flera olika lagar som berörs, säger Anders Jörle, presschef på UD.

Enligt honom har regeringen planerat en proposition om lagändring till riksdagen i höst.

Flera andra länder har lyckats göra det här snabbare, varför tar det så lång tid för Sverige?

-Det kan bero på hur den svenska lagstiftningen ser ut, att vi har en krigsmaterialexport. Det finns många faktorer, säger Anders Jörle.

Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.