Sverige tappar i konkurrenskraft

Uppdaterad
Publicerad

Sverige halkar efter när organisationen World Economic Forum rankar länder efter konkurrenskraft.

Från att ha legat fyra förra året och trea året dessförinnan hamnar Sverige nu på sjätte plats.

Sverige har blivit omsprunget av Tyskland och USA. Listan toppas liksom förra året av Schweiz, följt av Singapore och Finland.

Listan bygger på faktorer som teknisk utveckling, forskning, infrastruktur, utbildning och arbetsmarknad.

– Jag skulle inte säga att det är någon tydligt försämring för Sveriges del. Vi har klarat oss betydligt bättre än många länder i Europa, säger Andreas Johnson, makroekonom på SEB.

– Men det är väldigt mycket som har hänt i USA framför allt, med en ekonomisk återhämtning som kommit igång tydligare under året.

Jämför 148 länder

World Economic Forum jämför 148 länder utifrån en lång rad faktorer som påverkar konkurrenskraften. Även om Sverige har tappat två positioner beskrivs landet som en av de mest produktiva och konkurrenskraftiga ekonomierna i världen. Tappet tillskrivs i huvudsak en något svagare makroekonomisk miljö.

Sverige ligger bra till när det gäller hur offentliga institutioner fungerar, de är effektiva, pålitliga och öppna för insyn. Även privata institutioner får höga betyg med god företagsetik.

Godstransporter och finansmarknad är effektiva, medan arbetsmarknaden kunde vara mer flexibel, enligt bedömningen.

Ett starkt fokus på utbildning och god teknisk beredskap har bidragit till att Sverige utvecklat en mycket avancerad företagskultur, heter det.

Fakta: Topplistan

De tio mest konkurrenskraftiga länderna i världen. Förra årets placering inom parentes.

1. Schweiz (1)

2. Singapore (2)

3. Finland (3)

4. Tyskland (6)

5. USA (7)

6. Sverige (4)

7. Hongkong (9)

8. Nederländerna (5)

9. Japan (10)

10. Storbritannien (8)

Källa: World Economic Forum (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.