Foto: TT/SVT

Fler regionala nyhetsprogram men färre sändande orter

Uppdaterad
Publicerad

SVT ska i framtiden finnas på fler orter och göra fler regionala nyhetsprogram, men från färre utsändningsorter.

Det stod klart när den redan på förhand omdebatterade förändringen av SVT:s regionala nyhetsverksamhet idag presenterades. Företagsledningen har idag fattat beslut om en ny organisation som ska ge mer lokal journalistik.

I dag har SVT regionala nyhetsredaktioner på 27 orter. I framtiden ska SVT finnas på 33 orter och först ut är Södertälje och Helsingborg, som också kommer få egna nyhetssändningar. Därefter ska redaktioner också byggas upp i Borås, Linköping och en ännu obestämd Stockholmsförort samt ett ytterområde till Göteborg.

Fler program – färre sändningsorter

Dagens 19 regionala nyhetsprogram kommer alltså att utökas med två program till totalt 21 nyhetsprogram, men från att ha sänts från elva orter kommer programmen nu att sändas från Umeå, Falun, Stockholm, Norrköping, Göteborg och Malmö. Detta kommer innebära att de flesta av SVT:s regionala sändningar inte sänds direkt utan att flera program spelas in i förväg, med samma programledare, och sedan sänds ut till olika områden på samma tid. Besluten om innehållet i sändningarna kommer dock att fattas av redaktörer på de olika lokala redaktionerna.

– Jag tror att föreändringarna kommer innebära mer relevanta nyheter för hela Sverige. Den regionala nyhetsstruktur vi har i dag  sattes på 70-talet då Sverige hade en befolkning på sju miljoner, då det inte fanns internet och där ingen kunde drömma om att få nyheter i mobilen, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

Omställningar leder till oro

Redan innan beslutet har medarbetare och SVT:s fackklubbar uttryckt oro över förändringarna i den nya organisationen.

– Genom att tillämpa ett modernt sändningssystem så kan vi förändra ett 30-tal tjänster, från utsändande till journalister, och det innebär en kraftig kvalitetsökning. Men det innebär också omskolning och omställning och det är sådant som alltid gör medarbetare oroliga, säger Eva Hamilton.

Hon tror att den största förändring publiken kommer märka är att nyheterna nu blir än mer lokala.

– Vi ökar till 21 regionala nyhetsprogram från morgon till kväll. Det innebär att nyheterna kommer landa närmre mig, att nyheterna kommer från mitt län och också blir mer angelägna.

Under våren 2015 kommer SVT:s tittare att märka förändringarna. Då är det tänkt att de första regionala nyheterna från Helsingborg och Södertälje ska börja sändas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.