Familjen Dafgård levererar köttbullar till Ikea. Foto: Scanpix

SVT pratade med Dafgård efter krismötet

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelades att Ikea stoppar försäljningen av köttbullar efter spår av hästkött. Sent på måndagskvällen kunde SVT nå Dafgårds vd Ulf Dafgård som trött och återhållsam. ”Det ligger en kriminalitet bakom detta”, säger han.

Under eftermiddagen höll Dafgårds krismöte på sitt kontor i Källby utanför Lidköping. Detta för att diskutera hur man ska gå vidare efter larmet från ett tjeckiskt labb om att det finns hästkött i företagets köttbullar som säljs på Ikea.

Men vad som kom ut från mötet är fortfarande oklart.

Hästköttsskandalen 2013

– Både vi och våra kunder har tagit prover sedan i början på februari på våra rå- och färdigvaror och inget har påvisats där. Sen blev det ett positivt svar från Tjeckien nu här – det är det som nu utreds vidare, och nu utökar vi vår provtagning, säger Ulf Dafgård, när SVT Nyheter når honom sent på måndagskvällen.

”Väntar på svar”

Vd:n för den familjeägda matproducenten säger att de ser allvarligt på det hela, men nu inväntar mer detaljer från provsvaren, innan de kan gå ut med mer information.

– De i labbet i Tjeckien har ju inte kunnat ange vilken mängd det är frågan om. Det vill vi ju verkligen veta.

Enligt svenska Sodexo, som drogs in i skandalen i fredags, hade  man i förra veckan fått garantier från Dafgårds om att inget hästkött fanns i deras produkter. De hade, enligt Sodexor inköpsdirektör Mats Nilsson, gjort egna tester som visat detta.

Var inte testerna tillräckligt bra?

– Vi får väl se, vi har bett att få vänta med att komma med ytterligare besked tills vi fått de här nya testsvaren från Tjeckien, säger Ulf Dafgård.

Tror ni att det här kommer skada ert varumärke?

– Det är lite för tidigt att säga, men om man har ett starkt varumärke så kanske det är lite svårt att tänka sig att vi går ut och gör detta medvetet – utan att det då finns en kriminalitet bakom.

Men har inte ni som producenter ett ansvar gentemot era kunder att era produkter innehåller det ni lovar?

– Det försvåras ju av sån här kriminalitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästköttsskandalen 2013

Mer i ämnet