Talgoxen är årets vanligaste vinterfågel. Foto: Scanpix

Talgoxen toppar vinterlistan – igen

Uppdaterad
Publicerad

Talgoxen befäster sin ställning som Sveriges vinterfågel nummer ett.

Även i år är arten den talrikaste fågeln vid fågelborden i Sverige.

Det visas av de preliminära resultaten från årets räkning vid fågelborden den gångna helgen. Räkningen, som sker i regi av Sveriges Ornitologiska Förening (SOF), har blivit mycket populär bland fågelmatare över hela landet och äger i år rum för åttonde gången.

När runt en tredjedel av rapporterna kommit in på måndagen stod det klart att listan åter toppas av talgoxen, precis som den gjort ända sedan starten 2006.

Pilfink kommer tvåa

Även på plats två och tre ser det om det brukar göra, med pilfink och blåmes. Därefter följer domherre, gulsparv, grönfink, koltrast, skata, gråsparv och kaja. Alla är gamla bekantingar på listan.

– Domherren kanske är lite talrikare än vanligt. Men det har varit förvånansvärt gott om fågel över huvudtaget i år. Den här vintern kanske inte har varit så hård som vi trott, säger Anders Wirdheim vid SOF.

– Annars är vi väl mest förvånade över att det är lika gott om blåmesar som vanligt, trots att vi hade en massiv utvandring i höstas. Kanske handlade det helt enkelt om överbefolkning. Det blev för trångt i Sverige helt enkelt.

Fakta

De tio vanligaste fåglarna

1 Talgoxe

2 Pilfink

3 Blåmes

4 Domherre

5 Gulsparv

6 Grönfink

7 Koltrast

8 Skata

9 Gråsparv

10 Kaja

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.