Foto: Scanpix

Talmannen stoppade skatteomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens talman Per Westerberg (M) ställde sig tillfälligt i vägen och stoppade oppositionens förslag. Därmed slapp statsminister Fredrik Reinfeldt undan ett bakslag.

Men talmannens unika vägran att ta upp de rödgrönas och Sverigedemokraternas initiativ, för att stoppa en redan klubbad sänkning av den statliga skatten för högre avlönade, ger bara ett kort andrum.

I nästa vecka tvingas Westerberg ta upp frågan till omröstning igen. Om inget oförutsett händer förlorar regeringens linje om budgetreglerna och regeringen blir slutligt nedröstad.

Trots mot talman

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra beklagade att oppositionen trotsade talmannen och driver frågan vidare.

– Talmannen hade två möjliga val och han valde den borgerliga tolkningen av den här konflikten, hävdade dock Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutskottet.

Miljöpartiets Per Bolund var inte beredd på talmannens beslut eftersom den utredning talmannen låtit göra kan tolkas olika.

– Jag tror det här kommer att sätta i gång diskussioner om det ligger partipolitiska hänsyn bakom eller inte, sade han.

Talmannen får kritik för att han, i ett politiskt känsligt läge, ser ut att ta ställning för den ena sidan trots att talmannen ska stå över partipolitiken.

Skyldig vägra

Men Westerberg angav att han var skyldig att vägra att ta upp oppositionens förslag. Skälet: Det skulle bryta mot riksdagsordningen att bryta ut delar ur en budget som riksdagen redan har tagit utgiftsramar och inkomstbeslut för.

Förre talmannen Björn von Sydow (S) anser att allt har gått korrekt tillväga.

– Det här var en korrekt process och nu går det alltså till konstitutionsutskottet. Man kan säga att det är en konfliktlösningsmekanism, som lyckligtvis är förutsedd att den kan behövas ibland, säger han.

För regeringen skulle en förlust om skattesänkningen vara det största bakslaget i riksdagen sedan valet 2010. Och löntagare som tjänar över 36.000 kronor i månaden blir utan en skattesänkning värd några hundralappar per månad.

Striden om brytpunkten

20 november tog riksdagen beslut om utgiftsramar och beräknade inkomster för statsbudgeten 2014.

Där fanns en sänkning av den statliga skatten för högre avlönade med, med en minskad intäkt för staten under 2014 beräknad till tre miljarder.

21 november tog S, V och MP, med stöd av SD, ett initiativ för att föreslå riksdagen att riva upp beslutet om skattesänkningen.

Regeringspartierna hävdar att budgetregler, praxis och riksdagsordning innebär att riksdagen inte kan plocka ut delförslag ur en redan beslutad, hel budget. Inte ens om inkomsterna skulle öka.

En utredning som talman Per Westerberg (M) beställt av sitt kansli kom fram till att talmannen är skyldig att vägra att ta upp oppositionens förslag.

Eftersom talmannen vägrade går nu förslaget till riksdagens konstitutionsutskott för utredning. De rödgröna och SD har majoritet även där.

Nästa vecka måste talmannen låta riksdagen rösta om skattesänkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.