Foto: TT

Tandkräm kan påverka spermakvalitet

Uppdaterad
Publicerad

Hormonstörande ämnen som finns i solkräm och tandkräm kan försämra kvaliteten på mäns sädesceller.

Den varningen utfärdas av varnar danska och tyska forskare. När de undersökte 96 hormonstörande ämnen visade sig en tredjedel av dem ha så stor effekt på spermierna att fertiliteten kan påverkas.

– Upptäckten kan kanske förklara varför vissa par är infertila, trots att både mannen och kvinnans organ är friska, säger professor Niels Erik Skakkebæk till tidningen Politiken.

Första direkta bevisen

Enligt Timo Strünker, en av forskarna bakom studien, är detta första gången man har direkta bevis för att dessa kemikalier kan försämra spermakvaliteten.

– Tidigare har man bara sett en indirekt påverkan av dessa ämnen, men vi har lyckats visa att flera av dessa ämnen, i koncentrationer som finns i våra kroppar, har en negativ påverkan på spermier, säger han till TT.

Dessutom, säger han, testade han och hans kollegor en blandning av tio olika hormonstörande ämnen i mycket låga koncentrationer, för att ytterligare imitera det våra kroppar utsätts för.

Mycket stark respons

– Då såg vi en mycket stark respons på kalcium-koncentrationen inne i spermierna, något som man vet är dåligt för spermierna. Detta är ett viktigt experiment, eftersom det visar att det blir en synergieffekt. Var för sig var koncentrationerna av dessa ämnen så låga att de inte var farliga, men tillsammans blev de skadliga. Det visar hur svårt det är att bestämma säkerhetsnivåer för enskilda kemikalier, eftersom de påverkar varandra.

– Jag känner inte till den senaste studien, men en WHO-rapport förra året slog fast att hormonstörande ämnen är ett problem för både människor och miljö. Man misstänker att det är en bidragande faktor till fertilitetsproblem, även om jag inte tycker att man ska bli jätterädd. Framför allt måste vi lära oss mer om de kombinationseffekter som dessa ämnen kan resultera i, säger Ing-Marie Olsson, toxikolog vid Kemikalieinspektionen, till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.