Eva Nordmark, TCO:s ordförande. Foto: TT

TCO positivt till att nyval stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemännens centralorganisation (TCO) ser gärna att extravalet i mars inte blir av. Ett nyval skulle låsa fast blockpolitiken ännu mer, menar förbundsordföranden Eva Nordmark.

– Vi har en situation där ett extraval eller nyval inte skulle lösa den situation vi sitter i i dag. Det behövs istället blocköverskridande lösningar på en rad olika områden, säger Eva Nordmark.

Enligt TCO är risken stor att ett nyval skulle låsa fast partierna än mer i blockpolitiken och att det skulle göra det ännu svårare för en kommande regering.

Decemberöverenskommelsen

– När osäkerheten är så stor innebär det att en svag regering inte heller kan lägga fram viktiga förslag, säger Eva Nordmark.

– Det såg vi faktiskt under förra mandatperioden också. Det gäller till exempel på arbetsmarknadens område där det fanns en kritik att den dåvarande arbetsmarknadsministern inte la fram några propositioner på riksdagens bord.

Investeringar och jobb

TCO:s ordförande vill därför slå ett slag för breda politiska uppgörelser på en rad områden.

– Det handlar om att vi får investeringar i fler och bättre jobb, i infrastruktur och att ge skolan stabila förutsättningar. Även trygghetssystemen och skatterna är områden där det är väldigt att vi nu får fart i politikutveckligen.

Enligt TCO:s uppfattning har blockpolitiken nu spelat ut sin roll i Sverige.

Ett exempel är att vi idag har en blockpolitik som hindrar nödvändiga reformer, hävdar Eva Nordmark och pekar på A-kassan.

– Där är alla partier i riksdagen utom ett för en höjning av taket i a-kassan men det har hindrats av blockpolitiken.

Följder på sikt

Hon menar att den situation som Sverige nu kommit i kan få följder på sikt.

– Det har varit ett dödläge i svensk politik och väldigt stor osäkerhet och det är inte bra för vårt land. Om löntagare, konsumenter företagare och investerare avvaktar med viktiga beslut om utvecklingsinsatser är det allvarligt för Sverige.

Även ledningen för akademikerförbundet Saco tycker att nyval ska undvikas.

– Extraval är en exceptionell åtgärd som ska användas som en sista utväg, säger Sacos ordförande Göran Arrius. Risken är nu uppenbar att vi efter valet får samma parlamentariska situation som nu och då är den möjligheten förbrukad.

Han anser att Sverige står inför en rad utmaningar som kräver långsiktiga lösningar och nämner som exempel skattesystemet, den åldrande befolkningen och försvaret:

– Där är det viktigt att partierna kommer överens om problemställningarna, säger han.

Han tycker dock inte att man snabbt ska driva fram regler som underlättar för en minoritetsregering att få igenom sin budget.

– Om man ska ändra i riksdagsordningen tycker jag att det är bättre att man gör det på sedvanligt sätt med en ordentlig utredning där man går igenom för- och nackdelar med systemet, säger han till SVT. 

SVT har även varit i kontakt med LO och Svenskt Näringsliv där man i dag inte vill ge några kommentarer om att uppgifterna nyvalet kan ställas in. Från LO:s sida hänvisar man till en tidigare intervju med LO:s ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet