Gulnara Karimova och dokument som visar att Telia Sonera var inblandat i en mutaffär. Foto: TT

Telenor misstänks för mutaffär i Uzbekistan

Uppdaterad
Publicerad

Även norska Telenor ser ut att vara inblandat i en korruptionsskandal i Uzbekistan. En skandal som påminner om den som fick Telia Soneras ledning på fall. Det skriver den norska tidningen Klassekampen.

2012 kunde SVT avslöja att Telia Sonera hade betalat misstänkta mutor till presidentdottern Gulnara Karimova, för att företaget skulle kunna ta sig in på mobilmarknaden i Uzbekistan, ett av världens mest korrupta länder. Efter avslöjandet slutade Telia Soneras tidigare vd Lars Nyberg och delar av bolagsstyrelsen. 

Norska Telenor ser nu ut att ha varit iblandad i en liknande affär. Dokument som journalister på den norska tidningen Klassekampen har tagit del av, sägs visa att Telenor-ledningen undanhållit sanningen kring affärer i Uzbekistan.

Telias diktatursamarbete

Presidentdottern kan ha fått pengarna

Telenor äger en tredjedel av Vimpelcom, som verkar på den uzbekiska mobilmarknaden. Ett okänt dotterbolag till Vimpelcom ska ha överfört drygt 185 miljoner kronor till Takilant, ett bolag som är registrerat i Gibraltar och som har kopplingar till Gulnara Karimova.

Överåklagaren vid den svenska Riksenheten mot korruption, Gunnar Stetler, säger till Klassekampen att det är stor sannolikhet att presidentdottern har fått pengarna.

”Nolltolerans för korruption”

Telenors kommunikationschef, Glenn Mandelid, säger till Ekot att Telenor har nolltolerans för korruption, även i de företag man är delägare i, som Vimpelcom.

Men han vill inte svara på vad Telenors ledning har känt till när det kommer itll den här misstänkta korruptionsaffären.

– Den här typen av frågor som är operationella för Vimpelcom måste nästan Vimpelcom självt svara på, säger han till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet