Varken Magnus Ranstorp, terrorexpert vid Försvarshögskolan, eller Magnus Norell, forskare med inriktning mot terrorism, anser att hotbilden mot Sverige har ökat till följd av att Sverige finns med på listan över USA:s allierade i kampen mot IS. Foto: TT

Terrorexpert: Finns många mer prioriterade måltavlor före Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Att Sverige finns med på USA:s lista över allierade i kampen mot IS har ingen större påverkan på hotbilden mot Sverige. Det säger flera terrorexperter som SVT har pratat med. – Vi ska inte känna oss självutvalda av de här terroristerna, säger terrorexpert Magnus Ranstorp.

SVT kunde i går avslöja att Sverige finns med på en lista över USA:s allierade i kampen mot terrororganisationen Islamiska staten (IS), tillsammans med ett 50-tal andra länder. Sverige ska enligt amerikanska dokument främst bidra med humanitär hjälp till det drabbade områdena.

Många oroas över att Sveriges medverkan på listan över allierade skulle öka hotbilden från IS mot just Sverige. Avgående utrikesminister Carl Bildt har också talat om en ”mer komplex hotbild” mot Sverige under kommande år.

Terroriströrelsen IS

”Många mer prioriterade måltavlor före oss”

Magnus Ranstorp, terrorexpert vid Försvarshögskolan, menar dock att inte mycket tyder på en förhöjd risk för attentat mot Sverige.

– Vi ska inte känna oss självutvalda av de här terroristerna, att de har ett speciellt intresse av att slå mot Sverige, säger Ranstorp.

Ett litet land i norra Europa som bidrar med humanitär hjälp är troligen inte IS förstaval när det gäller terrorattacker, menar Ranstorp.

– Sverige är ett av 56 länder på listan. Det finns många mer prioriterade måltavlor före oss, säger Ranstorp.

Inga konkret riktade hot

Även om IS tidigare har uttalat hot mot alla länder som deltar i den USA-ledda koalitionen säger Magnus Ranstorp att det fortfarande inte har nämnts något konkret hot mot Sverige.

– I en video med en västerländsk gisslan varnar man framförallt Frankrike och Danmark. Den typen av varningar kan betyda mer, men så länge vi inte nämns tror jag att risken är ganska låg.

Finns ingen immunitet

Han poängterar dock att den svenska Säkerhetspolisen (Säpo) fortfarande, sedan 2010, håller kvar hotbilden för terrordåd på en förhöjd nivå. Alla länder, oavsett militär koalition, kan komma att bli måltavlor för terrorister.

Som exempel lyfter Magnus Ranstorp upp det historiskt neutrala landet Schweiz, där man tidigare i veckan lyckades gripa en terrorcell.

– Neutralitetsprincipen, immunitet mot en attack, betyder väldigt lite i terroristernas värld.

Sverige ett i raden av länder

Inte heller Magnus Norell, forskare med inriktning mot terrorism, tror att Sverige påverkas nämnvärt av att nämnas som ännu ett i raden av länder inblandade i USA:s koalition.

– Jag tror faktiskt inte att det innebär så förtvivlat mycket. Det är ganska många länder med och det är ganska få som kommer att bidra aktivt, säger Magnus Norell.

Andra faktorer som påverkar

Det faktum att Sverige inte förväntas agera militärt mot IS kan också göra att eventuella terrorhot snarare riktas mot andra länder, menar Norell. Han lägger dock till att det är oklart huruvida IS överhuvudtaget är intresserade av vilka länder som finns med på listan.

– Det är fortfarande så att det är USA som är den stora boven i dramat, tillsammans med länder som till exempel England och Frankrike. De här mindre länderna som säger sig vara intresserade av att vara med tror jag inte påverkas särskilt mycket. Det är andra faktorer som påverkar i det fallet.

Tror du ändå att Sverige kommer att vidta några beredskapsåtgärder?

– Det får du väl fråga regeringen om, säger Magnus Norell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet