Foto: TT

Tid att se upp i älgskogen

Uppdaterad
Publicerad

Susanne Nyström var nära att träffas av en jägares kula när hon var ute och plockade svamp. – Jag och min kompis fick kasta oss ner på marken, berättar hon. Men Jägareförbundet bedyrar att allmänheten inte ska vara rädd för att vara ute i skogen.

Jaktsäsong stundar i landet – och det är inte bara djuren som riskerar att råka illa ut.

Förra året var Susanne Nyström ute i skogarna utanför Skellefteå och plockade kantareller med en kompis. Plötsligt hördes ett prasslande, och hon trodde det var ett djur som skulle komma fram. I stället hördes ett skarpt skott.

– Vi kastade oss ner och skrek ”Det är folk här!”, berättar hon.

Nära stryka med

20 meter framför dem hade en jägare just skjutit en hare – och Susanne och hennes kamrat befann sig mitt i skottlinjen.

– Hade han missat hade jag säkert strukit med, säger Susanne.

Christina Nilson-Dag, informationsansvarig på Svenska jägareförbundet, poängterar dock att incidenter av den här typen är mycket ovanliga. Säkerheten har också skärpts sedan krav på jägarexamen infördes 1985, och antalet vådaskott ligger mellan noll och två per år.

– Vi vill gärna att fler ska njuta av naturen nu när årstiden är som vackrast. Svensk jakt är säker, och det är farligare att åka bil till och från skogen än att vistas i den.

Att tänka på i jakttider

* Kolla upp om det pågår jakt i det område du ska vistas i. Information finns på Jägareförbundets hemsida.

 * Var observant på eventuella varningsskyltar.

 * När du stöter på ett jaktlag i skogen, prata med dem och berätta att du finns där. Fråga laget vilka områden de kommer att jaga i.

 * Om du ändå känner dig otrygg – ta på dig en väst i starka färger, och signalera din närvaro genom att till exempel prata och sjunga.

Källa: Christina Nilson-Dag, Svenska jägareförbundet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.