Ny svensk forskning visar att erbjudande om tidig avgångspension kan vara bra för samhällsekonomin, såväl som för hälsan. Foto: TT

Tidig pension kan förlänga livet

Uppdaterad
Publicerad

Erbjudande om en tidig pension kan göra gott både för hälsan och för samhället. Att gå i pension tidigt kan ge färre dagar på sjukhus och minska risken att dö i förtid, visar en ny svensk studie.

I den politiska debatten talas det ofta om att pensionsåldern måste senareläggas eftersom vi lever längre. Ofta anges samhällsekonomiska skäl till en högre pensionsålder. Bland OECD-länderna är det flera som har senarelagt pensionen.

Nu visar ny svensk forskning från de statliga myndigheterna Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, och Inspektionen för Socialförsäkringen, ISF, att ett erbjudande om en tidig avgångspension i stället kan vara bra för samhällsekonomin, såväl som för hälsan.

Fem år tidigare

De båda myndigheterna har studerat en grupp yrkesofficerare som fick erbjudande om att gå i pension vid 55 års ålder i stället för vid avtalade 60 år.

– Pensionering kan ge ökade möjligheter att bestämma över sin tid och att göra nya val, som tid att motionera, som kan leda till mer hälsosamma levnadsvanor, säger Daniel Hallberg, som är en av rapportförfattarna och forskare på Inspektionen för Socialförsäkringen.

Minskad risk för hjärtinfarkt

Forskarna har mätt antalet sjukhusinläggningar och dödlighet inom gruppen, och jämfört med andra statligt anställda. Resultatet visar att dagarna på sjukhus minskade med 35 procent bland dem som gick i pension i förtid. Även risken att dö innan man fyllt 70 år minskade med 26 procent. Analysen visar också att risken att dö i akut hjärtinfarkt minskade.

– Kanske beror effekten på en minskad exponering för risker i arbetsmiljön eller minskad stress, säger Daniel Hallberg.

Vad skulle det innebära om resultatet från studien skulle gälla även för andra yrkesgrupper?

– I så fall skulle det innebära att en tidigare pensionsålder skulle öka hälsan hos människor och att samhällets kostnader för sjukvård också skulle minska, säger han.

Så gjordes studien:

Studien är genomförd med män födda 1931-1939 och som arbetade som yrkesofficerare inom staten vid 54 års ålder. Då erbjöds de tjänstepension från 55 års ålder istället för vid avtalade 60 år.

Rapportförfattarna mätte effekten av pensionserbjudandet genom att jämföra sjukhusinläggningar och dödlighet hos de yrkesofficerare som fick ett pensionserbjudande, dels med lika gamla yrkesofficerare som inte fick erbjudandet, dels med andra grupper inom statlig sektor med samma födelseår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.