Foto: Ayse Dudu Tepe

Tiggare utsatta för kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollssupportrarna hällde öl på henne. Andra knuffade henne och satte klistermärken på hennes kropp. Bilden på den tiggande kvinnan som vadar i en fontän för att samla tomburkar samtidigt som fotbollsupportrar kastar burkar i fontänen har väckt stor uppmärksamhet i Danmark.

Det var journalisten Ayse Dudu Tepe som i går lade upp bilden på Facebook. Hon hade varit ute på stan och sett hur fotbollssupportrar som skulle se matchen mellan FC Köpenhamn och Bröndby hade betett sig mot kvinnan som försökte samla ihop tomburkar. När hon vadar genom vattnet i en fontän kastade de tomburkar mot henne.

– Det är en situation där en annan person förödmjukas, en hemsk scen, säger hon till Aftonbladet.

Även tiggare i Sverige utsatta

Bienvenido Flores, som jobbar ideellt med tiggare i Stockholm har dagligen kontakt med många av dem.

– Fullt så allvarliga kränkningar som det danska exemplet har vi inte haft, men att det blivit våldsamheter mot tiggare i Sverige har medier runt om i landet uppmärksammat, säger han.

Senast i går kastade en man i Höganäs mat framför en tiggande man och körde över den, för att stänka ner honom. Några dagar innan hade han kastat en sopsäck med mat över en annan tiggare.

Alkohol oftast inblandat

Många gånger är alkohol inblandat i de fall där tiggare har attackerats, säger Bienvenido Flores.

– Det är alkohol som ger dem den här friheten att agera på det här sättet. Känslan av maktlöshet finns hos oss alla, att man inte kan påverka den här situationen och inte vill se den här misären gör att vissa beter sig så här.

Bienvenido Flores säger att attacker mot tiggare är omfattande i Sverige och att mörkertalet är stort eftersom få väljer att polisanmäla attacker.

– De är rädda för repressalier från gärningsmän och frågar sig om de verkligen kan få upprättelse.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.