I år får vi sol i stora delar av landet men ostvindar ger snö i Småland. Bläddra vidare för de senaste årens påskväder. Foto: SVT.

Långfredagsvädret tio år tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Ta en titt på långfredagsvädret i år och tillbaka till 2004.

Vi pratar ofta om aprilväder och påskväder och i år är alla överens om att det är ovanligt kallt. Vi tänker tillbaka och minns påskar från förr. Men hur såg det egentligen ut. I bildspelet ovan kan ni se långfredagsvädret tillbaka till 2004.

Vi har haft toppar som 2011 med temperaturer på upp till 19 grader och riktigt kalla påskar som i år och 2008 då det var snö i hela landet.

– Påsken ligger ju i brytningstiden mellan vinter och vår och det kan skifta väldigt mycket från år till år och från dag till dag, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Vad beror de stora skillnaderna på?

– Ja dels är det att det är perioden mellan vinter och vår. Men sen kan ju påsken flytta sig med så mycket som en månad.

Jämför 29 mars

Så eftersom påsken flyttar sig är det inte är riktigt rättvist att jämföra åren med varandra. Därför har vi även synat vädret just den 29 mars under samma tidsperiod.

– 2007 sticker ju ut åt det varma hållet men annars är det ganska stabilt, säger Per Stenborg.

I alla fall fram till i år.

– Det vi kan se är ju att årets långfredag ligger under det normala och det kommer hålla i sig även under nästa vecka, säger Per Stenborg.

Men även om vi har en kall påsk i år är det på intet sett ett rekord. 1942 inträffade påsken den 3 april och då uppmättes temperaturer på -31 grader på flera platser i Dalarna. I Stockholm var det då -11,5 grader.

Finns det några slutsatser att dra av de senaste årens påskväder?

– Ja det går ju inte att dra några stora växlar av när påsken ligger. Vädret skiljer sig från år till år, säger Per Stenborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.