Tio flyttbilar till samma adress – samtidigt

Publicerad

Trettio familjer betalade var och en runt 20 000 kronor i förskott för samma andrahandslägenhet. Men när det var dags att flytta in dök tio flyttbilar upp samtidigt och i lägenheten bodde en helt ovetande person.

– Det var fullt palaver och en chockartad upplevelse för alla, säger Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel.

För ett par år sen annonserades en attraktiv andrahandslägenhet ut söder om Stockholm. Efter visning av våningen nappade ett trettiotal familjer. De skrev på ett tydligt och seriöst kontrakt och var och en betalade runt 20 000 kronor i förskottshyra. När det en lördag något senare var det dags för inflyttning dök inte mindre än tio flyttbilar upp samtidigt.

Hyrt med falsk identitet

– Det blev full palaver och det var ju en chockartad upplevelse för alla att inse att man blivit lurad och att man stod utan lägenhet, säger Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel.

Det visade sig att bedragaren själv hade hyrt lägenheten under falsk identitet. Genom den och förskottsbetalningen som han krävde få betalad kontant, trodde han att han skulle gå fri. Men han åkte fast.

– Vi lyckades spåra bedragaren via fingeravtryck och DNA på andrahandskontrakten och kunde gripa honom. Det tänkte han inte på, säger Anders Olofsson.

Dömd för liknande brott

– Det här är ju ett fall som man särskilt kommer ihåg eftersom det drabbade så många. Så är det så klart inte i varje bedrägeri med andrahandslägenheter men det visar ändå hur många som kan bli lurade och allvarligt kränkta av samma bedragare, fortsätter han.

Bedragaren var dömd för liknande brott tidigare och dömdes den här gången för 35 fall av grova bedrägerier runt om i Stockholm. Påföljden blev villkorlig dom och fortsatt skyddstillsyn, enligt Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.