Enligt färska siffror från Kronofogden uppgår svenskarnas obetalda parkeringsskulder till 631 miljoner under 2014. Foto: TT

Tio i topp: De är parkeringsböternas värsta syndare

Uppdaterad
Publicerad

49,8 miljoner. Så mycket är en enskild man skyldig Kronofogden för obetalda parkeringsböter. Han toppar därmed tio i topp-listan över p-botssyndare, tio personer som sammanlagt är skyldiga staten närmare 180 miljoner kronor.

Dags att sätta sig i bilen och åka till jobbet? Då börjar kanske snart jakten på att hitta parkering, vilket ibland är lättare sagt än gjort. De flesta trafikanter har tålamod att hitta en godkänd parkering, och betalar för sig när de väl hittar en plats. Men inte alla.

Enligt färska siffror från Kronofogden uppgår svenskarnas obetalda parkeringsskulder till 631 miljoner under 2014 – en ökning på sju procent jämfört med 2013.

– Parkeringsböter är en oförutsedd och tråkig utgift. Det kan vara svårt att ha rum för det i en färdig budget, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare på inkassobolaget Visma Collectors, som sammanställt siffrorna Kronofogdens siffror.

Flera höga belopp

Så kallade bilmålvakter har retat gallfeber på myndigheterna under flera år. Systemet går ut på att en person utan tillgångar står som ägare till en bil som någon annan kör. Avgifter som parkeringsböter och fordonsskatt betalas inte utan skulderna läggs på hög hos Kronofogden, och kan växa till enorma summor.

Vid halvårsskiftet i fjol infördes nya regler som ger Kronofogden rätt att ta bilar i anspråk om det finns skulder kopplade till bilen. Därefter kan den säljas för att betala skulderna. Reglerna gäller för skulder som påförts från den 1 juli i fjol. Men de fordonsrelaterade skulderna hos Kronofogden växer alltså fortfarande.

Kronofogdens lista över ”värstingar” vad gäller parkeringsböter toppas av en person med en skuld på närmare 50 miljoner. Nummer två är skyldig 24,8 miljoner och bronsplatsen tas av 22,2 miljoner. Tillsammans är de skyldiga svenska staten 178,3 miljoner kronor.

Enligt Kronofogden är samtliga på listan män. Åldern varierar från den yngsta på cirka 25 år till den äldsta på cirka 60 år. De flesta, 7 av 10, hör hemma i Malmö-regionen.

”Ta itu med problemen direkt”

Siffrorna visar också att antalet parkeringsböter per person ökar bland de som har skulder hos Kronofogden. Från att för fem år sedan ha legat på genomsnittligt 10 böter per person, har svenskarna nu i genomsnitt 12,5 böter per person.

– En obetald parkeringsbot som går så långt som till Kronofogden kommer i slutändan att kosta långt mycket mer än vad det stod på den ursprungliga lappen. Därför råder jag alla att ta itu med problemen direkt, säger Maria Blomqvist.

– Det bästa är att titta på, om man förutsatt att det finns en budget, att den är ganska detaljerad så man ser vilka poster man kan spara in på och inte. Man kan också se om det finns något planerat inköp som man kan skjuta fram, parkeringsböter ska man betala så snabbt som möjligt.

Fakta: Bilmålvakter

Med hjälp av målvakterna kan bilisterna parkera var de vill och strunta i att betala böterna. Hittills har det varit omöjligt att komma åt verksamheten.

Målvakterna är ofta svåra att hitta och när man väl hittar dem hävdar de att bilarna i verkligheten ägs av andra. Målvakterna saknar också övriga tillgångar som kan utmätas.

Fakta:TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.