Per-Ola Larsson, en av de som inte får ut sina mediciner. Foto: SVT

Starka reaktioner efter apoteksgranskningen

Uppdaterad
Publicerad

Tittare har mailat och berättat för SVT:s granskande reportrar om hur deras mediciner ofta inte finns när de kommer till apoteket. SVT har träffat Per-Ola som är kritisk till apoteksreformen.

–Jag har aldrig fått så mycket respons på ett nyhetsinslag, säger Kristina Lagerström, granskande reporter på SVT.

Det gäller människor som inte fått tag i antinflammatoriska, blodförtunnande, betablockerare, kärlvidgande, medicin mot parkinson, livsviktig antibiotika för människor med cystisk fibros.

SVT granskar apoteken

En som haft svårt att få tag i sina mediciner är Per-Ola Larsson. Han besöker apoteket minst tre gånger i månaden och använder många olika mediciner. Per-Ola går med käpp och försöker trots sitt handikapp att ta sig mellan de olika apoteken. Det senaste året har han åkt färdtjänst mellan olika apotek ett tio-tal gånger.

–Det gamla goda tiden kunde man gå till ett apotek, visa sitt recept och sen fick man sin medicin. I något enstaka fall kanske den fattades, men då ringde de till ett annat apotek, frågade om de hade medicinen och så kunde jag åka dit och få den direkt.

-Häromdagen när jag hade fått ett nytt recept och gick till apoteket Scheele, som är Stockholms största apotek, tänkte jag att där ska de väl ändå ha medicinen. Nähä, det hade de inte. Då linkade jag iväg med min käpp till NK ett par kvarter därifrån där det finns det också ett apotek men de hade inte heller medicinen. Jag gick då till ett annat apotek på andra sidan gatan – men, nej, inte heller där fanns den.

”Det är bedrövligt”

Per-Ola har idag gett upp tanken på att få sina mediciner och ringer alltid tre dagar i förväg, men inte heller det fungerar felfritt, menar Per-Ola.

–I fredags kom jag till apoteket Kronan i Sabbatsberg. Men trots att jag hade beställt medicinen på måndagen, så var det ändå en medicin som fattades. Det här är ett exempel på hur reformen har drabbat oss pensionärer.

Per-Ola upplever att tillgången på medicin har försämrats. Före apoteksreformen fick han sina mediciner direkt när han kom till apoteket. Idag åker han runt mellan olika apotekskedjor. De senaste åren har medicinen endast funnits i undantagsfall.

–Det här är en ren och skär dumhet. Jag tycker det här är bedrövligt. Jag tycker Hägglund ska göra en pudel och säga: ”Tyvärr, vi misslyckades med det här”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar apoteken

Mer i ämnet