Tjuven tog kortet – banken kräver pengar

Uppdaterad
Publicerad

Ditte Akker blev av med sitt kontokort – och tjuven tog ut 16 300 kronor.

Hon är säker att hon inte hade koden i väskan, ändå får hon stå för 12 000 kronor själv.

– Koden har jag aldrig förvarat med mitt bankkort, säger hon.

De som tog Ditte Akkers väska var snabba. Efter bara några minuter hade tjuven eller tjuvarna tagit sig till en bankomat och tog sammanlagt ut 16 300 kronor.

Enligt bankens regler tvingas hon själv stå för 12 000 kronor av det som stals eftersom banken hävdar att hon varit oaktsam och haft koden nedskriven i ryggsäcken.

– Koden har jag aldrig förvarat tillsammans med mitt bankkort, aldrig någonsin, säger Ditte Akker till SVT.

”Har funderat sönder och samman”

Ryggsäcken hittades senare med remmen avklippt. Plånboken fanns kvar men bankkortet var förstås borta. Nordea har nu givit henne ett nytt kort men vill inte ställa upp på någon intervju om hur man ska bevisa att man inte haft koden ihop med kortet. Banken har bara följt de regler som gäller säger man.

– För mig är det helt obegripligt att jag skulle ha haft koden i väskan, säger Ditte Akker.

Hur skulle det annars ha gått till? Hur skulle de få ut pengar om de inte hade koden?

– Det är ju det jag har funderat sönder och samman på.

”Inte avgjort ännu”

Enligt banken är det lika oförsiktigt att inte hålla handen för när man tar man använder kortet som om man har koden uppskriven ihop med kortet. Men det är inte helt klart enligt Kicki Westerstål på Konsumenternas bank– och finansbyrå.

– De kan ha den uppfattningen men det är inte avgjort ännu i Allmänna reklamationsnämnden och det får de avgöra om de tycker att det är grovt oaktsamt, säger Westerstål till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.