”Tobaksbolagen ska ansvara”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartisten Jan Lindholm från Falun är en av fem riksdagsledamöter som vill att tobaksindustrin ska ta ansvar för fimparna, och att den som kastar en fimp ska få böter. Det skriver de i en debattartikel i dag.

Den som skräpar ned i Sverige riskerar böter. Men den lagen gäller inte rökare som slänger fimpar på marken. Över en miljard fimpar slängs varje år på våra gator, det är vårt vanligaste skräp, och en fimp är både giftig och miljöskadlig. Notan för renhållningen, hamnar på kommunernas bord.

Det vill nu stiftelsen ”Håll sverige rent” och fem riksdagsledamöter från olika partier ändra på. På Dagens nyheters debattsida skriver de att det bör införas ett producentansvar för tobaksbolagen, det vill säga att de företag som gör cigaretterna, också ska se till att avfallet tas bort.

Dessutom vill man att böter ska införas för den som kastar en fimp på marken, på samma vis som för den som skräpar ned på annat sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.