Foto: TT

Tobaksförsäljning kan tillståndsprövas

Publicerad

I framtiden kan det krävas tillstånd för att få sälja snus och cigaretter. Regeringen vill se över kraven på försäljningen, och överväger en skärpning.

– Utredaren ska titta på om försäljningen av tobaksprodukter ska ha ett särskilt tillstånd, och det blir då ett tillstånd som naturligtvis kan dras in om man inte följer det regelverk som finns, säger Maria Larsson (KD), minister med ansvar för tobakspolitiken.

I dagsläget har den som säljer tobak anmälningsplikt, som innebär att försäljningen måste anmälas till kommunen där försäljningen sker. Men regeringen överväger att skärpa kraven, så att det ska krävas tillstånd för att sälja snus, cigaretter och andra tobaksvaror.

Förebygga illegal försäljning

På liknande sätt som när krogar söker utskänkningstillstånd, skulle kommunerna då kunna kontrollera försäljarna i förväg. Ett syfte ska bland annat vara att förebygga illegal försäljning av cigaretter. 

– Riksdagens socialutskott har påtalat behovet av att pröva en tillståndsplikt, och bland annat därför vill vi att utredaren tittar på det, säger Maria Larsson.

Uppdraget ingår i en utredning om hur EU:s så kallade tobakproduktsdirektiv ska införas, och som regeringen tillsatte idag. Utredaren ska bland annat komma med förslag på utseendet på varningstexterna för snus och tobak.

De nya reglerna för det svenska snuset gäller enligt direktivet framför allt utseendet på förpackningen, och inte snuset i sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.