Foto: TT

Tog tillbaka makten genom att publicera nakenbilder

Uppdaterad
Publicerad

”Det är mitt älskade skal, och jag vägrar att låta det användas som vapen mot mig längre.” Feministaktivisten Emma Holten bestämde sig för att publicera bilder på sin nakna kropp på nätet för ta tillbaka makten från den som spred nakenbilder på henne utan hennes tillåtelse. Nu berättar hon om det genom #dinröst.

I sin text skriver hon att begreppet hämndporr egentligen borde heta skamporr och att ett sätt att bryta sig loss ur gärningsmännens grepp är att sluta skämmas.

”Att kvinnan skäms och känner sig som ett objekt är helt centralt för att hämndporr ska fungera. Offret ska vara förlamad, fångad i en skam så omfattande att hon inte vågar berätta, inte vågar ringa polisen, inte längre vill tala alls. Det är ett sätt att pacificera kvinnor på internet. Det handlar om makt. Att handla som ett aktivt subjekt, neka att skämmas och sätta fokus på förövarnas motiv kändes som det starkaste jag kunde göra. Hämndporr handlar inte om hämnd, det handlar om skam. Skamporr. Om du slutar skämmas kommer det fortfarande att vara en traumatiserande, livsförändrande upplevelse, men de som t.ex. har försökt avpressa dig på fler bilder, kan inte längre leva högt på att du försöker fly.”

Läs hela hennes text här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.