I dokumentet som SVT fick ut av Trafikverket saknades information. Foto: SVT

Trafikverket plockade bort information

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna dog efter att Trafikverkets brutit mot sina egna regler. När SVT begärde information om händelsen lämnade Trafikverket ett tomt dokument.

Den 11 maj dog en ung kvinna på spåret vid Kuggebro utanför Uppsala. Trafikverket hade larmats om att en person var på spåret mindre än 20 minuter tidigare men stängde inte av trafiken.

Den 3 november började SVT ställa frågor till Trafikverket om händelsen. Vi begärde att skriftligen få det som står i ärendet direkt ur systemet. Två dagar senare ger Trafikverket oss istället endast följande beskrivning:

”Personpåkörning med dödlig utgång. Utredning pågår.”

Information borttagen

Eftersom vi fått ut uppgifter från andra system, andra myndigheter och hemliga källor gjorde vi ett nytt försök och bad Trafikverket att skicka över all information om händelsen igen.

Den 14 november får vi tillslut handlingen vi efterfrågat. Då ser vi att nästan all information har tagits bort.  

Vi konfronterade Trafikverkets ställföreträdande generaldirektör Caroline Ottosson med uppgifterna och frågade varför informationen försvunnit.

– Vad menar ni, att ni har en annan version av dokumenten som innehåller annan information. Skulle vi kunna få ta del av den då? sade hon.

Trafikverket: För mycket information togs bort

Trafikverket har efter intervjun erkänt att de tog bort för mycket men säger att det hela är ett olyckligt misstag.

I efterhand har vi fått originaldokumentet från Trafikverket. Där framgår det att Trafikverket fått larm om person på spåret mindre än 20 minuter innan en ung kvinna blev ihjälkörd på samma plats, information som var helt borttagen på det dokument SVT först fick.

Samtliga andra dokument som vi fått av Trafikverket har varit kompletta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.