Foto: Scanpix.

Trafikverket: ”Se upp på vägarna i sommar”

Uppdaterad
Publicerad

Vi är inne i semestertider, många tar bilen och rullar ut på vägarna vilket innebär att olycksrisken ökar. Här ger trafikverket tips på vad man ska tänka på för att körningen ska bli så trygg som möjligt.

-Generellt är det mer trafikolyckor under sommaren och det beror främst på rattfylleri. Folk kör mer och dricker mer alkohol, säger Ola Nilsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Andra orsaker till olyckor beror på att föraren är för trött och somnar vid ratten. Det handlar ofta om dem som åker på semester och inte har planerat sin resa utan tror sig kunna köra längre än vad de faktiskt orkar.

Kör nykter

-Första rådet är att vara nykter, man ska inte köra när man har druckit och inte heller ta bilen till festen. Om någon funderar på att köra hem så ska man hindra personen och lyssnar den inte så får man i värsta fall knycka nyckeln, säger Ola.

Säkrare alternativ

Ska man resa långt är det säkrare att välja tåg eller flyg, anser Ola. Det är betydligt fler husvagnar och husbilar på vägarna under sommaren och därför ökar också antalet omkörningsolyckor.

-Det bästa är att välja mötesfria vägar för att undvika krockar, säger Ola.

Planera din resa

Det är viktigt att planera resan så att det blir en rimlig etapp. Ola uppmanar alla som kör att ta raster och inte tro att man kan hålla sig vaken halva natten med kaffe. Kroppen behöver ordentligt vila och följa en normal dygnsrytm.

-Att köra bil är ett arbete, det kräver inte mindre uppmärksamhet än ett vanligt jobb, säger Ola.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.