Foto: Scanpix

Trångt på vägarna i påsk

Uppdaterad
Publicerad

Påsken är här och med den kommer också påsktrafiken. Det blir tjockt på många vägar under en av årets mest trafiktäta helger.

Våren har varit sen och vädret har präglats av snö och kyla, nu till helgen ser det dock lovande ut för väglaget.

– Det största problemet de kommande dagarna är under långfredagen i Skåne och Blekinge där det kommer in ett snöfall. Man får vara lite försiktig då det kan bli dålig sikt. I övrigt så är det bara lätt snö, om det kommer någon, och inget som lägger sig på vägarna. Bortsett från uppe i fjällen är det barmark på större delen av vägarna, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Pia Hultgren varnar också för lokala variationer i vädret och i fjällen är det fortfarande vinterväglag.

Men även om väglaget i stort är bra kommer det att behövas tålamod i trafiken.

– Tillsammans med midsommar och jul är påsk en trafiktät helg. Många är på väg mot fjällvärlden i norr och i söder är det många som åker mot sina sommarnöjen för första gången på året. Det är mycket folk på gång, säger Gülsen Bergsdal, trafikreporter på Sveriges Radio.

Och för den som hade hoppats komma undan trafiken är det nog redan för sent.

– Då borde man ha åkt i väg nu. Från lunchtid och tidig eftermiddag i dag kommer det i gång ordentligt, säger Gülsen Bergsdal.

Mycket trafik innebär också många olyckor. Sedan år 2000 har i snitt sju personer omkommit i påsktrafiken varje år. Oftast är det mindre vägar som är olycksdrabbade och inte minst vägar med möten.

Framförallt större vägar mot fjällen som E 14 och E 16 kommer att vara hårt belastade men trots det är det de större vägarna man ska söka sig till om man ska bege sig ut.

– Det är de som är de säkra vägarna. De är oftast mötesfria och det är de vägarna som halkbekämpas först om det skulle behövas. Man ska se det som säkra vägar och inte som snabba vägar och ta det lugnt, säger Gülsen Bergsdal.

Fakta

Att tänka på i påsktrafiken

* Starta resan i god tid.

* Välj vägar med så hög säkerhetsstandard som möjligt.

* Var utvilad.

* Kör nykter.

* Hindra om du ser någon som tänker köra onykter.

* Åk aldrig med en onykter förare.

* Låt bilen stå dagen efter en fest.

* Följ hastighetsbegränsningen.

* Alla i bilen ska vara bältade.

* Håll avstånd.

* Ta regelbundna raster.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.