Foto: SVT

Tre av tio förskollärare har tinnitus

Uppdaterad
Publicerad

Ljudnivån på förskolorna är ofta hög. Men det finns vägar att minska bullret med till exempel ljudabsorberande bord, stolar och leksaker.

Vid seminariets förskola i Luleå är det hörselskydd som gäller när ljudet är för högt. Skydden togs fram som ett skydd för personalen när antalet barn på avdelningen ökade från 17 till 20.  

– Det låter här. Inte hela dagarna, men då och då, säger förskolläraren Urban Eriksson till SVT Nyheter.

Av 100 undersökta förskollärare hade 31 procent problem med tinnitus, visar en kommande doktorsavhandlling av Fredrik Sjödin i Umeå.

Mindre buller med andra möbler

Han menar att det inte behöver kosta så mycket att snabbt minska bullret. Bullerskydd går att sätta in och bord och leksaker som minskar bullret finns att köpa. Det går till och med att byta golvet mot ett mjukare golv som minskar bullret.

Fredrik Sjödin tycker att det är viktigt att ta varningarna  om hörselskador på allvar. Om personalen upplever situationen som problematisk är det sannolikt ännu värre för barnen, säger han.

– Barnen är de primära ljudkällorna i förskolan så de är ändå närmare varandra. Vi kan anta att de har en högre exponering för ljud än de vuxna, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.