Tre doser av HPV vaccin skyddar bättre än två

Publicerad

Svenska flickor bör fortsätta att ta tre sprutor av HPV vaccin för att få bäst skydd mot kondylom. Det slår svenska forskare fast i en stor registerstudie med en miljon unga kvinnor.

Sedan 2012 erbjuds alla svenska flickor i åldern 10-18 år gratis vaccin mot humant papillomvirus, HPV. Vaccinet skyddar både mot några av de HPV-virus som kan leda till livmoderhalscancer och mot de HPV-virus som orsakar könsvårtorna kondylom. Kondylom är en av våra vanligaste könssjukdomar.

Debatt om att minska till två sprutor

Idag rekommenderas tre doser av vaccinet men inom forskarkretsar och WHO har det förts en debatt om man ska dra ner det till två doser. Kliniska studier har pekat på att det skulle gå, vilket naturligtvis skulle kunna spara mycket pengar.

Men forskare vid Karolinska Institutet har nu kommit fram till en annan slutsats. I alla fall när det gäller kondylom. Genom att använda sig av olika hälsoregister kunde de följa drygt en miljon flickor och unga kvinnor under åren 2006 till 2010.

20 000 av flickorna fick kondylom

Kvinnorna delades in i olika grupper beroende på hur många sprutor de tagit. 20.000 individer fick kondylom. I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA slår forskarna fast att två vaccindoser visserligen gav ett ganska bra skydd mot könsvårtor men att tre doser trots allt gav ett bättre skydd.

Därför ska man hålla sig till de rekommendationer som är utfärdade idag tills någon annan rekommendation kommer, säger Lisen Arnheim-Dahlström, docent vid Karolinska Institutet.

Olika virus bakom sjukdomarna

Många har trott att kondylom kan göra att man utvecklar livmoderhalscancer, men det stämmer inte eftersom det är olika HPV-virus som ligger bakom de två sjukdomarna. Kondylom kan upptäckas snabbt, bara några månader efter att man smittats med humant pappilomvirus. Däremot kan det ta upp emot 20 år innan man utvecklar livmoderhalscancer. Än så länge är forskarnas uppföljningstid för kort för att de ska kunna dra några slutsatser när det gäller det antal vaccindoser som skulle ge bäst skydd mot just livmoderhalscancer.

Den här studien spelar ju i händerna på läkemedelsbolagen, hur ser du på det?

– Jag tycker att det är viktigt att utvärdera vaccinet oavsett vad läkemedelsbolagen vill och inte vill. Det är ju också viktigt att göra den här typen av studier där man tittar på vaccinets effekt i befolkningen. Det blir ett komplement till de kliniska studier som har gjorts och som fortfarande görs, säger Lisen Arnheim-Dahlström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.