”Trösklarna in i ekonomin har förstärkts under åren”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi ska utveckla, förnya och använda den svenska modellen för att möta viktiga samhällsproblem, sa finansminister Anders Borg när han idag inledde Moderaternas ekonomiska seminarium i Almedalen.

Seminariet med rubriken ”Fler vägar till jobb” handlade bland annat om de yrkesintroduktionsplatser som statsministern presenterade i sitt tal i Almedalen igår.

På sikt räknar Borg med att yrkesintroduktionsjobben kan ge upp mot 30.000 anställningar per år, men han uppskattar att de första åren innebär färre anställningar.

Almedalen 2013

– Vi gör en försiktig bedömning att det kan handla om 6.000-7.000 personer under de första åren.

Inledningsvis konstaterade finansministern att den svenska modellen, med ansvarstagande parter på arbetsmarknaden, i grund och botten har varit ett välfungerande system.

– Vi har haft en unik kombination av god tillväxt under lång tid och samtidigt har vi högre sammanhållning och mindre skillnader än man har i många andra länder. Vi är ett öppet samhälle som tror på teknisk utveckling, som satsar på utbildning och som samtidigt upprätthålligt en hög grad av samhällsekonomisk stabilitet. Men hur använder vi den här modellen för de problem vi har?

Koncentrerad arbetslöshet

Anders Borg menar att den svenska arbetslösheten utmärker sig eftersom den i stor utsträckning är koncentrerad till unga människor och invandrare.

– Det verkar som att de problem med trösklar in i ekonomin som vi har haft har förstärkts under åren och blivit ett mer avgörande problem. 

Fokusområden som pekas ut för att skapa fler arbeten är förstärkta jobbskatteavdrag, subventionerade anställningar för grupper som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, förbättrad yrkesutbildning, stärkt lärlingssystem och bättre svenskundervisning.

Tre punkter för trepartssamtal

När det handlar om de trepartssamtal för nya jobb som inletts understryker Borg att det handlar om tre olika punkter som ligger olika i tiden. Första punkten, om korttidsarbete, handlar om tillfälliga arbetstidsförkortningar och löner sänks under djupa lågkonjunkturer.

– Systemet med korttidsarbete har varit ute på remiss och kommer att ligga som en del av budgetpropositionen men systemet kommer inte starta förrän vi på nytt är i en situation med kraftiga varsel eller efterfrågan faller eftersom det här är ett system som är tänkt för en kortare period.

Den andra delen handlar om de diskussioner om omställning som förs mellan Privattjänstemannakartellen och Svenskt Näringsliv om förnyelse av regler kring kompetensförsörjning, uppsägningar och förändringar. Regeringen vill underlätta för parterna att träffa avtal bland annat genom förbättrade möjligheter till utbildning senare i livet.

– Den tredje delen av det vi ska lägga fram i vår proposition i höst är yrkesintroduktionen som handlar om att hitta ett ordnat och strukturerat sätt för kompetensförsörjning. Det är inte i första hand en arbetsmarknadspolitisk insatts utan idén är att hitta ett brett system för de allra flesta som kommer ut ur gymnasieskolan som behöver en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

Öppenhet för olika former

Finansministern framhåller att det är en stor utmaning att bygga ett sådan system och att det måste ske under ordnade former om det ska ske inom ramen för den svenska modellen.

– Avtalen kommer att se olika ut och när det tillexempel handlar om handeln så omfattar det de som är färdigutbildade medan det på kommunalsidan är bredare och jag tror att vi ska ha en mycket stor öppenhet för formerna. När det till  exempel handlar om en diskare, som jag själva har jobbat som, så vet jag att man inte behöver träning på arbetsplatsen i två år för att klara av det jobbet och då är det inte rimligt att man får 25 procents lönenedsättning under två års tid utan då kanske det ska vara en kortare tid – och det är sådant som parterna måste vända och vrida på.

Stödet från regeringen kommer i form av ett lönesubvention i två delar, dels en sänkning av arbetsgivaravgiften, dels ett handledarstöd.   

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet